Ce te tine langa ,,el”: frumusetea, umorul sau…somnul linistit?

Foto: sxc.hu

Frumuseţea, simţul umorului sau…somnul liniştit? Află ce-l face special pe bărbatul de lângă tine, ca să-ţi dai seama care este ,,acel ceva” fără de care n-ai putea să trăieşti.

Pe un site care a făcut deja înconjurul lumii s-a lansat de curând prima agenţie matrimonială virtuală în care accesul este permis exclusiv oamenilor frumoşi şi…foarte frumoşi. Altfel spus, dacă nu ești cel puțin vreo Jessica Biel sau vreun Pierce Brosnan, profilul tău nu este demn să figureze pe beautifulpeople[punct]com. Pentru a arunca praf în ochii tuturor nemulţumiţilor care ar putea invoca relativitatea frumuseţii, autorii conceptului au dezvoltat un set întreg de criterii, de la dimensiunile ,,perfecte” 90-60-90 și până la  tenul de păpuşă de porțelan. Revoltător, nu-i așa? Totuşi, înainte să te grăbești să-i etichetezi drept discriminatori lipsiţi de inimă, gândește-te puţin la toţi pretendenţii pe care i-ai respins de-a lungul timpului doar pentru că-ţi ,,păcătuiseră” prin lipsa unei calități esențiale: înălțime, studii, simț al umorului. Pare cam acelaşi lucru, nu-i aşa? Într-o societate în care fiecare dintre noi poartă cu sine propriile criterii de evaluare și…etichetare a celor din jur, Cosmo te provoacă să priveşti adânc în sufletul tău și să-ți răspunzi singură, cu toată sinceritatea: ce te-a atras cel mai mult la bărbatul de lângă tine?

Criteriul numărul 1: ,,Când o să cauţi un somn lin, o să-l găseşti”

Cel mai convingător răspuns pe care l-am primit în cadrul micului meu sondaj ad-hoc a venit de la Cristina (29 de ani), de profesie broker. Deşi, cunoscându-i spiritul analitic, mă aşteptam la un fel de mini-analiză SWOT a partenerului său de viaţă, Bogdan, Cristina a coborât ochii în podea pentru câteva secunde, după care mi-a răspuns, cu un zâmbet: ,,Ştii, Bogdan e singurul bărbat alături de care am putut dormi bine vreodată”.

Somnul: iată un criteriu pe care nu cred să-l fi luat vreodată în considerare în ecuația compatibilităţii cu un posibil partener de viaţă, dar pe care Cristina îl transformase în centrul de greutate al ,,teoremei” sale sentimentale. ,,Obosisem rău lângă bărbaţii din trecutul meu, iar atunci când am putut dormi un somn profund și liniștit, mi s-a părut…de nelăsat”, a continuat ea. Citind în privirea mea nedumerită nevoia unei explicații mai clare privind diferența dintre un somn ,,de nelăsat” și unul …complet nememorabil, Cristina a adăugat: ,,Știu că e greu de înțeles, dar e ca și cum s-ar armoniza bătăile inimii”.

Somnul ei ,,de nelăsat” mi-a dat câteva ore de…nesomn, în încercarea de a pătrunde cu mintea secretul relației perfecte. În cele din urmă, i-am înțeles și, în sinea mea, i-am aplaudat reușita: găsise relația care să-i aducă, în forma acelui somn de nelăsat, liniștea sufletească. În fond, după ce mergi kilometri și kilometri prin pădure iar seara ajungi, cu ultimele puteri, înapoi în camera ta confortabilă de hotel, nu cazi lat de oboseală? Uneori, relația perfectă este ca somnul profund, de munte, după o expediție anevoioasă: o oază de liniște. ,,Când o să cauți un somn lin, o să-l găsești”, m-a privit Cristina, cu ochii mari, verzi. N-am mai întrebat dacă ,,el” era somnul sau bărbatul cu care să se armonizeze bătăile inimii. Înțelesesem lecția: unul fără celălalt nu se poate.

Criteriul numărul 2: ,,Povestea a început cu un banc”

Te-ar face să râzi cu gura până la urechi și dacă ți-ar vorbi despre capacitatea electrică a condensatorilor sau despre propagarea înghețului prin semispații? Tocmai ai devenit membră oficială  în marea comunitate a femeilor pe jumătate cucerite de umorul sănătos al unui bărbat.

Mărturisesc: nu m-aș putea trezi dimineața alături de un individ care are nevoie de două zile să proceseze poanta unui banc, iar majoritatea femeilor mi-ar da cu siguranță dreptate. Una dintre ele este Anca (25 de ani), care s-a îndrăgostit de prietenul ei Radu la cea de-a doua întâlnire, când el i-a povestit, cu tâlcul lui Ion Creangă și aerul unui Jim Carrey autohton, cum a încercat, fără succes, să-și modifice foaia matricolă din liceu. ,,Era cea mai insipidă poveste pe care ți-o poți imagina, dar a prezentat-o cu atâta farmec încât am râs cu lacrimi”, își amintește Anca. Verdictul: adjudecat!

Criteriul numărul 3: ,,Caut bărbat înalt, chipeş, cu maşină. Rog anexaţi poza maşinii”.

La începutul anilor ’90, într-o perioadă care ar fi trebuit să fie, cel puţin teoretic, un fel de ,,vârstă a inocenţei”, colega mea de bancă din școala generală, Andreea, mi-a livrat cu nonşalanţă un duș rece sub forma primei lecţii de viață în materie de relaţii. Ştiind că dă târcoale de ceva vreme unui coleg de clasă destul de şters, dar provenind dintr-o familie ,,cu ştaif”, m-am trezit că spiritul meu latent de jurnalist mi-o ia pe dinainte. ,,Ce găseşti la Alex?” mi-a scăpat întrebarea, cu o naivitate care aproape mă-nduioşează și după mai bine de zece ani.

Privindu-mă drept în ochi, fetiţa de 11 ani mi-a răspuns, ca o veritabilă Julietă a secolului XXI: ,,Alex este bărbatul ideal: e bogat, prostănac și, la o adică, poți să-i toci banii fără probleme”. Nu ştiu ce s-a mai ales de Julieta mea – care, trebuie precizat, făcea parte dintr-o familie onorabilă de doctori, nicidecum din categoria domnişoarelor predispuse la căutarea domnilor ,,generoși” – dar de câte ori mă gândesc la ea, imaginile nu mi se pot derula în minte decât pe fondul unui zăngănit de chei. Preferabil de Ferrari sau de Alfa Romeo.

Monica (31 de ani) este director de marketing și, de mai bine de un an, conviețuiește la rândul ei cu un…Lamborghini Murcielago. ,,Orice femeie ar fi ipocrită  să spună că stilul de viaţă al unui bărbat n-o atrage, dar la Andrei m-au atras şi alte calităţi, prosperitatea a fost doar cireaşa de pe tort”. O asemenea teorie nu este complet eronată, cu condiţia să fie și total …asumată.

Dilema ,,banii sau iubirea” se rezolvă cât se poate de simplu: dacă mâine, cavalerul tău călare pe BMW alb care te duce în excursii în Seychelles ar trece subit la Dacie şi ți-ar propune să evadați la …Costineşti de Valentine’s Day, l-ai mai iubi la fel? Gândește-te bine înainte să-ți dai un răspuns.

Criteriul numărul 4: ,,Dragoste vintage sau doar învechită?”

Fiecare dintre noi a trăit la un moment dat – sau măcar a observat în jurul său – o relație care merge din inerție. Ca într-un film, acțiunea demarează  prin facultate (sau chiar prin liceu, pentru cei care se grăbesc), se dezvoltă pe o perioadă cuprinsă între cinci și zece ani, după care se concretizează într-o căsnicie în care amândoi se pot bate cu pumnul în piept că și-au fost, reciproc, ,,prima iubire”.

Magda (28 de ani) se află într-o relație cu Marius de la vârsta de 20 ani și se simte ,,ca și cum aș fi fost căsătorită toată viața”. În sensul bun al cuvântului! Ceea ce apreciază cel mai mult la relația lor este faptul că ,,îl cunosc ca pe buzunarul meu și nu mai este nimic care să mă surprindă”. Au fost momente în care și-ar fi dorit să pună punct, dar recunoaște, cu o admirabilă franchețe, că n-ar mai avea energia și disponibilitatea de a o lua de la capăt după atâția ani.

Mai curajoasă, Andreea(26 de ani) a transformat anul 2010 în noul ,,kilometru zero” al vieții ei sentimentale, după o relație de 11 ani concretizată prin…divorț: ,,Am realizat, cu tristețe, că nu mă mai ținea alături de el decât trecutul comun iar amintirea escapadelor romantice din studenție nu te mai încălzește cu nimic când te apropii de 30 de ani”.

Criteriul numărul 5: ,,Bărbatul trofeu”

Cine spune că doar bărbații sunt vânători cărora le place să-și ,,obosească” prada înainte de a o cuceri…se înșală amarnic!  Raluca (27 de ani) se întâlnește de două luni cu Vlad, un tânăr arhitect care a atras-o de la prima întâlnire. Nu cu ochii verzi și părul blond ondulat, ci ,,cu faptul că toate femeile au întors capul după el când am intrat în local”, povestește Raluca.

Sună ca o remarcă pe care ar face-o un bărbat, eventual unul care notează într-un carnețel negru numele și numărul de telefon al fiecărei femei cu care a ieșit vreodată? În acest caz, Vlad este ceea ce s-ar putea numi un …,,bărbat trofeu”. ,,E un tip extraordinar și ne înțelegem foarte bine, dar am știut că vreau să fim împreună când am realizat că este genul de bărbat la care râvnesc majoritatea femeilor”, explică, nonșalant, Raluca. Chiar dacă Freud ar găsi cu siguranță explicația exactă a unei asemenea abordări iar psihologii zilelor noastre ar numi-o ,,nevoia de validare”, Raluca nu este singura care apreciază adrenalina vânătorii unui exemplar aparent inaccesibil.

Ți s-a întâmplat vreodată să-ți dorești să atragi atenția unui bărbat iar când în sfârșit ți-ai adjudecat-o să-ți piară interesul? Ei bine, data viitoare când intri cu iubitul într-un local și te trezești măsurând reacțiile femeilor din jur, conștientizează motivul și…felicită-ți instinctul de ,,vânătoare”!

Acest articol a fost semnat de Diana-Florina Cosmin în cadrul rubricii ,,Tu cu tine” din numărul din aprilie 2010 al revistei Cosmopolitan.

www.cosmopolitan.ro

Acest articol a fost postat in Articole, Cosmopolitan, Lifestyle. Adauga in Bookmark acest link. Urmareste comentariile noi cu RSS feed pentru acest articol. Adauga un comentariu sau lasa un trackback: Trackback URL.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu este niciodata publicata sau transmisa unor terte persoane. Required fields are marked *

*
*

Puteti folosi urmatoarele etichete si atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>