Esti gata sa calatoresti prin timp?

Foto: istockphoto

Cum ar fi dacă  ai putea repara greșelile trecutului sau dacă  ai putea ,,vizita” propria ta viață de peste zece ani? Se poate, cu condiția să faci, mai întâi, o ,,curățenie generală”  în gândurile tale!

Pentru a putea vorbi cu conștiința împăcată despre încheierea conturilor cu trecutul, nu pot să nu fac mai întâi o mărturisire: până  de curând, spiritul nostalgic nu mi-a permis să arunc vreun ursuleț  de pluș primit de la ,,marile iubiri” din liceu sau măcar vreo amărâtă de felicitare de Florii. În fond, dacă hainele și bijuteriile devin ,,vintage”, de ce ar face excepție amintirile?

Teoria mea privind obiectele neprețuite care nu pot fi aruncate la gunoi a făcut buf de podea, la propriu!, săptămâna trecută, când o cutie plină-ochi cu mărțișoare mai mult prăfuite decât vintage s-a prăbușit de pe dulap. ,,Până aici!” mi-am spus. Cei trei saci de mărunțișuri pe care i-am aruncat fără niciun regret la groapa de gunoi a memoriei m-au făcut să meditez mai temeinic la alt gen de ,,bagaje” pe care le târâm după noi neîncetat și care cântăresc infinit mai mult decât cutia mea cu mărțișoare: povești neterminate, cuvinte nerostite, momente în care n-am avut curaj sau, dimpotrivă, am îndrăznit prea mult iar rușinea de a ne fi făcut de râs se încăpățânează să nu ne părăsească.

Dacă tot e primăvară, ar fi cazul să faci puțină curățenie în amintirile tale, ca să faci loc…viitorului! Cosmo știe exact de unde ar trebui să începi și cum asta te poate ajuta să ajungi acolo unde-ți dorești.

PRIMA ETAPĂ: CASA TA

Un antreprenor american care conduce un business de succes în domeniul relațiilor publice îmi povestea cândva cel mai eficient ritual pe care-l urmează  în momentele în care afacerea sa dă semne de stagnare. Înainte de a gândi o nouă strategie și a se lansa în vânătoarea de clienți, americanul își rezervă o zi întreagă pentru a-și face ordine temeinică în birou, în casă și în mașină. ,,Știu că sună copilărește, dar imediat după ce fac asta, lucrurile încep să se pună din nou în mișcare!”.

Nu este vreun miracol și nici o coincidență, deși adepții filosofiei Feng-Shui ar pune-o probabil pe seama mai bunei circulații a energei vitale ,,chi”, care ne îmbunătățește calitatea vieții. Pe limba femeilor de secol XXI care și-au vindecat cel puțin o dată inima frântă printr-o sesiune prelungită de ,,șmotruială” cu mopul și cârpa de praf, explicația este cât se poate de simplă: eliberarea de toate obiectele prăfuite și inutile care îți ocupă spațiu în casă – și în gânduri! – face loc în viața ta pentru noi oameni, obiecte și experiențe.

Chiar dacă  nu ești genul de persoană care trăiește din amintiri, ai fi surprinsă cât de multe lucruri mărunte te țin pe loc. Sfatul nostru: alocă-ți un weekend – numește-l, dacă vrei, ,,Weekendul independenței de trecut” – și scapă de balastul pe care l-ai adunat între cei patru pereți ai casei sau ai biroului. Din această categorie fac parte: bani, cărți sau obiecte împrumutate de la prieteni și nereturnate; toate obiectele primite de la ,,foștii” care ți-au frânt inima și care-ți amintesc zilnic de trecut; un birou plin cu grămezi de hârtii; sertare pline cu carduri de fidelitate vechi de doi ani, portofele pe care nu le-ai mai folosit din facultate sau carnețele scrise pe jumătate ori pe sfert; obiecte stricate pe care nu le vei repara niciodată dar nici nu te înduri să le arunci; un portbagaj plin cu pungi goale sau ambalaje uitate; un desktop de PC plin de documente de care nu mai ai nevoie și, nu în ultimul rând, dulapuri pline-ochi cu haine pe care nu le-ai mai purtat de cel puțin cinci ani de zile (ca să fii mai motivată, pentru fiecare 20 de obiecte aruncate poți să-ți cumperi ceva care-ți place cu adevărat).

Ca să vezi că nu ești singura care nu se-ndură să arunce nimic, află că americanii au inventat chiar și ,,Asociația națională a organizatorilor profesioniști”, care te ajută să-ți pui viața în ordine, când lucrurile scapă de sub control.

A DOUA ETAPĂ: GÂNDURILE TALE

Dacă ar trebui să aleg un singur sfat pe care să-l lipesc, pe un Post-it mare și roșu, de biroul fiecărei fete Cosmo care mai are încă socoteli neîncheiate cu trecutul, acela ar fi un citat din Nelson Mandela: ,,Să păstrezi ranchiună și regrete este ca și cum ai bea un pahar cu otravă și ai aștepta să moară dușmanul”. Poate că nu asta vrei să auzi atunci când încă mai speri la reîntoarcerea unei foste iubiri care ți-a făcut inima țăndări, dar regretele din trecut acționează ca o ancoră.

Cu cât le porți mai mult, cu atât devin mai grele și te trag mai jos. Dacă remediul clasic – să scrii o scrisoare persoanei care te-a rănit, după care s-o arunci și să consideri capitolul încheiat – nu funcționează, terapeuții americani au o variantă care acționează și mai subtil, asupra subconștientului tău.

Mai întâi: gândește-te bine care sunt momentele din trecut care încă te bântuie și pe care le-ai schimba dacă te-ai putea întoarce în timp. Apoi, în fiecare seară înainte de a adormi, alocă-ți câte zece minute pentru a derula câte un asemenea episod în memorie, ,,rescris” de tine după scenariul dorit. Spre exemplu, dacă ai iubit în secret un bărbat și l-ai lăsat să plece din viața ta fără să-i spui ce simți de fapt pentru el, nu lăsa povestea neterminată, altfel te va urmări mereu dintr-un ungher al memoriei!

Imaginează-ți o conversație în care-ți pui inima pe tavă și-i spui toate cuvintele pe care le porți în tine de ani de zile. După care…îi spui adio, de data asta pentru totdeauna! Ai fi uimită cât de eficient este acest procedeu pentru a-ți încheia conturile cu trecutul. Mai ales înainte de somn, când creierul procesează informația mai rapid și mai eficient ca oricând, fixând-o în memorie! Iar dacă ți se pare copilăresc, gândește-te: fericirea și succesul nu pot avea loc în viața ta dacă nu eliberezi spațiul ocupat de regrete și frustrări.

A TREIA ETAPĂ: JOACĂ  TEATRU CU FOLOS!

Știi expresia americană ,,Fake it ‘til you make it?”. Când ți-ai stabilit obiectivele de viitor și ți-ai luat angajamentul să mergi pentru ele până-n pânzele albe – deși, în sinea ta, speri să nu fie nevoie să te îndepărtezi chiar atât de mult de țărm – primul pas spre a le obține este să începi să te simți și să te comporți ca și cum ai fi ajuns deja la destinație. Chit că asta înseamnă să te muți cu arme și bagaje…în viitor!

Monica (28 de ani) și-a dorit dintotdeauna să lucreze în departamentul de comunicare al unei bănci importante, dar singurul job pe care l-a găsit la terminarea facultății a fost unul de asistent în cadrul unui serviciu administrativ din domeniul bancar. Deși atmosfera de serviciu era una casual,  sarcinile zilnice erau repetitive iar colegii se abandonaseră monotoniei, Monica a decis să se comporte ca și cum ar lucra, deja, în departamentul de comunicare. ,,Mi-am pus întrebarea: dacă aș fi deja acolo unde îmi doresc, cum aș arăta, cum m-aș comporta și cum m-ar privi cei din jur?” explică ea.

Prin urmare, a început să se îmbrace business, să solicite celor de la departamentul de comunicare revistele de profil la care erau abonați și să citească manuale pentru profesioniștii cu experiență în domeniu. Mai mult chiar, a decis să-și schimbe destinația de prânz, alegând bistroul de lângă birou pe care-l frecventau membrii departamentului râvnit. ,,Știam că, dacă aș fi parte a echipei lor, aș mânca zilnic aici, așa că n-avea rost să mai amân momentul”, își justifică Monica gestul. Surpriză: peste doar câteva luni, s-a eliberat un post în departamentul de comunicare, iar Monica a trecut concursul fără probleme, mai ales pentru că entuziasmul ei fusese deja remarcat. ,,N-aș fi reușit asta dacă nu mă puneam în starea de spirit potrivită”, recunoaște ea.

Dacă ești dispusă să mergi cu adevărat până la capătul pământului pentru visul tău, există o strategie chiar și mai eficientă, rezervată ,,avansaților” sau, altfel spus, celor cu suficientă  îndrăzneală cât să nu le fie câtuși de puțin teamă să se facă de râs în fața tuturor cunoscuților. Celebrul autor motivațional Jack Canfield propune celor dornici să-și schimbe viața din temelii organizarea unei petreceri numite ,,Seara miliardarilor”, la care să fie prezenți toți prietenii apropiați.

Fiecare invitat trebuie să se conformeze, însă, unei ținute obligatorii: ,,Vino exact așa cum vei fi peste zece ani!”. Scopul unui asemenea exercițiu de imaginație este clar pentru Canfield: purtându-te în preajma altor persoane ca și cum ai fi ajuns deja la scopul tău, eliberezi energie și entuziasm care te vor ajuta să ajungi cu adevărat acolo. Asta nu înseamnă că nu vei fi nevoită să muncești pe brânci, dar vei fi cu siguranță mai motivată și mai încrezătoare în fața obstacolelor, cunoscând ,,pe viu” senzația extraordinară de succes și împlinire care te așteaptă în vârf.

Când am citit pentru prima oară despre această tehnică într-una dintre cărțile lui Canfield, aveam 22 de ani și sufeream de cea mai răspândită  maladie a tinereții: boala de a te lua prea mult în serios. ,,Ce om normal ar face așa ceva?”, mi-am spus atunci, în zeflemea. Doi ani mai târziu, am fost invitată la o ,,petrecere în viitor” de către o colegă de facultate americancă pentru care părerea celor din jur în legătură cu o asemenea nebunie era la fel de importantă precum opinia controlorului de bilete din autobuz asupra teoriei relativității a lui Einstein .

M-am dus la petrecere ca la un fel de bal mascat, unde, în loc de măști, oamenii se ascundeau în spatele planurilor de viitor. În acea seară, am cunoscut o cântăreață cu două premii Grammy la activ, un broker cu venituri de două milioane de dolari pe an, un director de departament ONU și cel puțin trei oameni de afaceri cu venituri de șase zerouri, care-și petreceau vacanțele în Hawaii. S-au împărțit cărți de vizită, CD-uri, broșuri de prezentare de afaceri, chiar și cărți-bestseller, toate fictive, create pe calculator de invitații cu suficient curaj și nebunie să viseze în stil mare. Și da, rămâne unul dintre cele mai ciudate și amuzante momente pe care le-am trăit până acum.

Niciunul dintre interlocutorii mei ,,costumați” în milionari sau artiști multipremiați nu a ajuns încă la destinația finală, însă în doi ani de la stabilirea scopului fiecare ține cu dinții de obiectivul propus și nu dă semne să-și fi pierdut din entuziasm. Cât despre prietena care a organizat petrecerea, în portofelul ei se află și acum una dintre cărțile de vizită pe care ni le-a împărțit în celebra seară de octombrie: ,,Susan Boykin, Editor-in-chief”. Dacă acum zâmbești și ți se pare o copilărie, răspunde-ți singură la o ultimă întrebare: contează mai mult faptul că te ,,faci de râs” sau că-ți transformi visele în realitate?

Acest articol a fost semnat de Diana-Florina Cosmin în cadrul rubricii ,,Tu cu tine” din numărul din aprilie 2010 al revistei Cosmopolitan.

www.cosmopolitan.ro

Acest articol a fost postat in Articole, Cosmopolitan, Lifestyle si are ca etichete . Adauga in Bookmark acest link. Urmareste comentariile noi cu RSS feed pentru acest articol. Adauga un comentariu sau lasa un trackback: Trackback URL.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu este niciodata publicata sau transmisa unor terte persoane. Required fields are marked *

*
*

Puteti folosi urmatoarele etichete si atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>