Zece adevaruri prea simple sa le pui la indoiala

Foto: istockphoto

Te-ai îndoit vreodată de legea gravitaţiei sau de faptul că  apa fierbe la 100 de grade? Atunci n-ar trebui să  ignori nici aceste adevăruri care te pot scuti de multă  bătaie de cap.

Nu știu cum se face, dar lucrurile simple reprezintă aproape întotdeauna punctul de plecare al celor mai complicate probleme.

La tezele de matematică din liceu, exercițiile banale erau cele la care se poticnea 80% din clasă, din simplul motiv că soluția cea mai la îndemână părea suspect de simplă și era considerată din start o capcană.

După zeci de minute pierdute în fața foii albe de teză, capitulam în fața realității: era suficient să aplicăm o teoremă și să calculăm o fracție. Nimeni nu voia să ne păcălească, dar noi vegheam în permanență, cu ochii în patru.

Câțiva ani mai târziu am descoperit cărțile lui Marguerite Yourcenar, prima femeie aleasă membru al Academiei Franceze, care mi-a dăruit o filozofie de-a dreptul eliberatoare, după ani întregi de teoreme aplicate anapoda: ,,Viața este foarte simplă, problema este că noi oamenii nu suntem suficient de simpli să ne împăcăm cu ea”. De câte ori recitesc cuvintele ei, dau din cap a încuviințare, deși tot nu simt că mi-am însuşit lecţia pe deplin. Între timp, am învățat că dragostea poate fi și ea foarte simplă, cu condiția să-i deprinzi regulile și să le aplici când trebuie. Fără excepții și fără să te temi de o păcăleală. Exact ca într-o teoremă de matematică.

  Adevărul nr.1: Nu încerca niciodată să schimbi un bărbat

Ştim că nu asta vrei să auzi, dar…nu, bărbaţii nu se schimbă decât dacă vor ei s-o facă şi în niciun caz ca urmare a strategiilor de manipulare sau, mai elegant, de …persuasiune pe care le predică majoritatea cărţilor de ,,How to”. O prietenă îmi povestea demult, cu o mândrie demnă de o cauză mai bună, cum iubitul ei s-a transformat dintr-un ,,party animal” care nu rata nicio ieşire la bere cu băieţii într-un mieluşel care-şi petrece sâmbetele pe canapea, uitându-se la comedii romantice.

Totul după un ultimatum de tipul ,,Ori ei, ori eu” bătut cu graţie din picior. Aşa cum miracolele durează trei zile, asemenea ,,victorii” se veștejesc rapid şi sfârşesc întorcându-se împotriva ta. Aminteşte-ţi de lecţiile de istorie din școală: ce se întâmpla invariabil după ce o armată cucerea un teritoriu străin? Îşi trasa propriile reguli şi îşi impunea viziunea, până când ,,duşmanul” se sătura de jugul stăpânirii şi…se revolta.

Felul de a fi al unui om se schimbă din interior, niciodată prin presiuni din afară. Când începi o relaţie cu un bărbat, pregăteşte-te să-l iei cu bune şi cu rele şi gândeşte-te de la bun început dacă eşti dispusă să accepţi că ar putea rămâne pentru totdeauna exact aşa cum este acum. Dacă răspunsul este ,,nu”, ar fi mai bine pentru amândoi să vă căutaţi fericirea în altă parte.

  Adevărul nr.2: Nu pica în capcana ,,băiatului rău”

Cel de-al doilea adevăr fundamental pe care majoritatea femeilor îl ignoră este un derivat al celui dintâi, pe care romanele de dragoste şi filmele romantice de la Hollywood l-au transformat într-un concept aparte, cu o viaţă de sine stătătoare. Scenariul arată întotdeauna cam aşa: băiatul ,,rău”, cu aer ,,supărat” şi tatuaje până la cot care fumează ţigară de la ţigară şi iese în fiecare seară cu altă femeie este, de fapt, un tânăr romantic, cu inimă de aur, care abia aşteaptă ca iubirea vieţii să iasă în calea motocicletei lui, ca să trăiască fericiţi până la adânci bătrâneţi.

Câteva astfel de exemplare rarisime se mai găsesc probabil pe faţa pământului, dar, fii sinceră, chiar vrei să plângi pe-nfundate în pernă după ce vei afla, inevitabil, că nu eşti acel caz de ,,unu la un milion” care ajunge să se piardă în lumina asfințitului cu băiatul ei rău, pe un cal alb de poveste? Indiferent dacă băiatul rău face şi gesturi frumoase din când în când – cum altfel ar reuși să cucerească femeile? – analizează consecvența faptelor lui. Acţiunile vorbesc mai puternic decât cuvintele goale. Sfatul meu: ca să te scuteşti de o inimă frântă, consideră-te întotdeauna regula, nu excepţia care o confirmă!

  Adevărul nr. 3: Când relaţia nu merge, taie răul de la rădăcină!

Aş putea să scriu o carte în trei volume pe tema ,,Cum să te minţi singură, simplu şi rapid”, iar dacă mi-aş convoca şi prietenele la un brainstorming, ar ieşi un roman-fluviu pe tema pretextelor pe care noi femeile le găsim – sau le inventăm la nevoie – pentru a ne agăţa de o relaţie fără viitor.

Soluţia: un duş rece al adevărului. Lipsa lui de interes față de persoana ta nu înseamnă că ,,se lasă greu” sau e intimidat, ci pur şi simplu…nu e interesat de tine, iar atitudinea sfidătoare sau de-a dreptul grosolană nu înseamnă că vrea să se dea mare ca să te impresioneze ci pur şi simplu…e plin de el şi prost-crescut. Când o relaţie, sau o stare de îndrăgosteală premergătoare unei relaţii nu dă semne că se îndreaptă în direcţia corectă, tai-o de la rădăcină. Asta înseamnă: fără telefoane, fără emailuri, fără întâlniri ,,întâmpătoare” şi da…fără Facebook! Ai grijă, uneori o asemenea atitudine poate trezi un neașteptat interes din partea respectivului. Ţine-te tare, însă, orice ar fi!  Meriţi o relaţie grozavă, nu doar una ,,bunicică”.

  Adevărul nr. 4: Renunţă la disperare!

Nu cred că  există femeie care să nu-şi fi dorit, la un moment dat în viaţă, ca vânătoarea bărbatului perfect să se încheie ,,acum şi aici”. De cele mai multe ori însă, bărbatul potrivit nu va catadicsi să-şi facă apariţia decât în momentul în care efectiv te-ai săturat să-l mai cauţi şi aproape te-ai resemnat cu faptul că nu ţi-a fost dat să întâlneşti niciun ,,Făt-Frumos” în această viaţă. Secretul: atunci când renunţi la goana după persoana perfectă începi să te concentrezi mai mult asupra celei mai importante relaţii din viaţa ta: cea cu tine însăţi.

Dacă în loc să te întrebi zilnic ,,Unde este, de ce nu apare în calea mea?” vei spune ,,Ce-o fi, o fi” şi vei începe să te preocupi de hobby-uri, sport şi ieşiri relaxate cu prietenele, vei deveni aproape fără să-ţi dai seama exact genul de persoană care poate atrage orice bărbat vrea, inclusiv pe ,,Acela” pe care-l caută de atât de mult timp.

  Adevărul nr. 5: Identifică ,,steagul roşu”  al pericolului

Americanii le numesc ,,red flags”, pentru că, la fel ca într-un meci de fotbal, sunt semnele clare că ar fi cazul să ieşi de pe teren şi să nu te mai uiţi în urmă. Oricât de mare ar fi îndrăgosteala, steguleţele roşii care-ţi sar în ochi la comportamentul celui de lângă tine sunt demne de luat în seamă, pentru că ar putea trăda un comportament abuziv sau ar putea fi indiciile unui trădător de primă mână.

În cazul unui eventual ,,abuzator de profesie”, semnele ar putea fi: faptul că nu-ţi agreează familia şi prietenii şi încearcă să te îndepărteze de ei; apare neanunţat la tine acasă când te aştepţi mai puţin iar în timpul certurilor foloseşte verbe precum ,,a omorî” sau ,,a bate”; este excesiv de critic şi are un temperament agresiv; te insultă pe faţă sau ,,voalat”, sub forma unor înţepături constante şi, exact simptomul care ar trebui să te pună pe fugă, faptul că imediat după un puseu de ,,băiat rău”, începe să se comporte ca un îngeraş. Ar fi cazul să-ți iei lucrurile și să ieși de pe teren!

  Adevărul nr. 6: ,,Citește” trădătorii din prima

Pentru un bărbat care duce o viaţă dublă, ,,steagurile roşii” sunt mai subtile şi mai greu de reperat în condiţiile în care programul de lucru normal al zilelor noastre este tot mai încărcat şi mai haotic iar cea mai mare parte a bărbaţilor de succes se află într-un continuu du-te vino.

Totuşi, s-ar cuveni ca semaforul să arate culoarea roşie dacă apar una sau mai multe din următoarele: dintr-o dată, lucrează mai mult peste program (pretextul clasic, care transcede epocile, din păcate!);  are mai multe telefoane şi mai multe conturi de email, iar tu nu le cunoşti sau nu ai acces decât la o parte din ele;  când sunteţi doar voi doi se poartă foarte tandru şi amorezat, dar în public devine rece şi din exterior aproape că nu se poate observa că sunteţi un cuplu; este tot timpul ocupat şi uneori nu reuşeşti să dai de el zile întregi, unde mai pui că primeşte încontinuu mesaje pe telefon, dar nu le comentează şi nici nu ţi le arată vreodată. Ia distanță!

  Adevărul nr. 7: Nu-ţi subestima intuiţia!

Majoritatea femeilor care afirmă sus şi tare ,,eu n-am intuiţie”  n-au învăţat s-o folosească sau refuză s-o facă. Cu mult înainte ca mintea să proceseze că o anumită persoană are ceva dubios sau că n-ar trebui să-i acorzi încredere, intuiţia este deja prezentă la datorie. N-o ignora! Dacă ceva pare în neregulă cu tipul pe care ai pus ochii şi ai sentimentul că ascunde ceva, deși nu-ți poți explica logic senzația, probabil chiar aşa şi este!

  Adevărul nr. 8: Vârsta magică este 25.

Cunosc multe cupluri care s-au format pe băncile şcolii şi trăiesc fericite şi  în ziua de azi. Cunosc, însă, la fel sau chiar mai multe cupluri care s-au cunoscut ,,în fragedă pruncie” și care au ajuns la divorţ din simplul motiv că unul dintre ei şi-a dat seama, după o relaţie de peste zece ani, că n-a copilărit destul când a fost vremea.

Ştiu că e romantic să te măriţi cu omul pe care l-ai cunoscut la 15 ani, dar uneori e bine să fii puţin pragmatică: un bărbat care până la 25 de ani n-a avut decât o singură prietenă îşi va dori, mai devreme sau mai târziu, să vadă cât de ,,verde” este iarba pe cealalată parte a străzii. Şi, pentru binele amândurora, ar fi ideal să fi tras deja o concluzie în acest sens până la momentul în care spune ,,da” în faţa ofiţerului stării civile. Cel mai bun sfat pe care l-am primit vreodată de la majoritatea prietenilor căsătoriţi a fost acesta: nu face pasul cel mare înainte de 25 de ani. Perfect de acord! Asta dacă nu vrei ca la 35 de ani să iei viaţa de la capăt, de data asta ca …proaspăt-divorţată.

  Adevărul nr.9: Nu-ţi pune viaţa pe tavă!

Sunt o feministă  şi am fost dintotdeauna. Cu toate astea, mi-am dat seama cât de uşor este să cazi în plasa pasivităţii şi să aştepţi ca Făt-Frumos pe cal alb să vină să te salveze. Iar când el nu apare, cine poate fi mai la îndemână ca să-ţi verşi amarul decât…prietenele tale? Când bărbaţii se întâlnesc la o bere, vorbesc despre femei, dar mai mult ca un condiment în dezbaterile legate de maşini, politică şi ultima echipă de fotbal care a câştigat cupa.

Când mai multe femei se întâlnesc în acelaşi loc, în 90% dintre cazuri vor vorbi non-stop despre bărbaţi. Şi, din păcate, îşi vor da reciproc cele mai proaste sfaturi posibil! Ascultă ce are de spus fiecare, dar nu-ți judeca propria viață prin prisma experiențelor prietenelor tale. Tu și numai tu ești ,,instanța supremă” care contează în luarea deciziilor.

  Adevărul nr.10: Femeile sunt complicate, bărbaţii sunt…simpli

Nu degeaba culturile orientale sunt numite culturi ,,feminine”: acolo, cuvintele sunt pe jumătate rostite, pe jumătate subînţelese, totul se judecă  prin prisma emoţiilor, a detaliilor şi chiar şi a stărilor de spirit. Sună cunoscut? Spre deosebire de femei, bărbaţii privesc viaţa mult mai pragmatic şi sunt orientaţi mai mult spre scopuri, ignorând adesea calea cea mai diplomatică şi ,,corectă politic” de a ajunge acolo.

Trebuie să iei acest lucru în considerare în toate momentele în care te simţi neiubită şi neînţeleasă din simplul motiv că ,,el” nu are răbdare să asculte cu lux de amănunte filmul conflictului tău cu șeful sau cu colega de birou. Când tu îi povestești cu lux de amănunte cât de prost te-ai simțit când un coleg te-a atacat în plină ședință și mai treci în revistă și mimica exactă a ,,inamicului”, în mintea lui pendulează un singur gând: ,,Treci odată la subiect!”.

Nu înseamnă că nu te iubeşte sau că sentimentele tale nu sunt importante pentru el, ci pur şi simplu… spiritul masculin apreciază acţiunea înainte de toate. Decât să te asculte cum te plângi, bărbatul din viaţa ta ar prefera să intervină într-un fel sau să găsiţi împreună o soluţie. Iar când îţi spune că nu are chef să iasă în oraş sau că are o durere de dinţi, crede-ne…chiar asta vrea să spună. Nu înseamnă că te-ai îngrășat sau că părul îţi stă rău şi din cauza asta el nu te mai iubește. Dacă a spus un lucru, în 90% din cazuri nu există nicio nuanţă ascunsă. Simplu şi franc. Și poate n-ar fi rău să încercăm şi noi asta măcar din când în când.

Acest articol a fost semnat de Diana-Florina Cosmin în cadrul rubricii ,,Tu cu tine” din numărul din mai 2010 al revistei Cosmopolitan.

Acest articol a fost postat in Articole, Cosmopolitan, Lifestyle. Adauga in Bookmark acest link. Urmareste comentariile noi cu RSS feed pentru acest articol. Adauga un comentariu sau lasa un trackback: Trackback URL.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu este niciodata publicata sau transmisa unor terte persoane. Required fields are marked *

*
*

Puteti folosi urmatoarele etichete si atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>