Cum stai cu karma sentimentala?

Foto: istockphoto

Viața ta seamănă cu un bumerang: tot ce arunci către lume se întoarce în cele din urmă înapoi la tine. Prin urmare, ține-te departe de minciună, răzbunare și de jocurile de-a iubirea.

A fost o perioadă în care melodia lui Justin Timberlake, ,,What goes around, comes around” ajunsese la stadiul de imn al posturilor de radio din România.La orice oră din zi sau din noapte, vocea ,,frumușelului Americii” răsuna obsesiv, lansând amenințări subtile către o fostă iubire trădătoare.

Între noi fie vorba, ceea ce dulce cânta trubadurul Timberlake majoritatea dintre noi am aflat pe la vreo șase-șapte ani, când bunicii sau părinții ne-au învățat unul dintre principiile de bază ale vieții: ,,Ce ție nu-ți place, altuia nu-i face”. E drept, varianta românească sună mai puțin melodios și n-a inspirat până acum nici un șlagăr, dar ambele zicale derivă din același principiu asiatic al karmei: orice semeni, vei și culege. Iar un domeniu în care karma funcționează perfect este dragostea.

Te miră că tipul care te-a înșelat cu prietena ta cea mai bună tocmai s-a certat cu fratele lui…din cauza unei fete? Nu e nicio coincidență, doar modul ironic în care funcționează mecanismele universului. Nu încercăm să descifrăm tainele unei filozofii la care meditează de secole călugării tibetani, ci doar să te facem mai atentă la trei greșeli karmice majore pe care le poți face pe nisipurile mișcătoare ale dragostei. Asta pentru că nu vrem să ajungi să te împiedici în urmele propriilor pași!

PRIMA GREȘEALĂ  :  MINCIUNA

Când începi să înțelegi, fie și numai la suprafață, resorturile care guvernează acest concept vag numit ,,karmă”, îți dai seama instantaneu că majoritatea expresiilor de duh și a zicalelor pe care le-ai desființat de-a lungul timpului, considerându-le, pe românește, ,,vorbe de clacă”, exprimă în mod simplist principii vechi de când e lumea ale înțelepciunii orientale. ,,Minciuna are picioare scurte și întotdeauna o ajunge din urmă adevărul”. Sună cunoscut? Prietena mea Alexandra aproape că a adus-o în prezent la stadiul de ,,mantra” personală, după ce s-a convins că nicio poticneală sau pas strâmb nu rămân necontabilizate undeva pe răbojul sorții.

Totul a început în urmă cu patru ani, când Alexandra, acum în vârstă de 27 de ani, și-a dat seama că nu este chiar atât de îndrăgostită de iubitul ei, Christian, un tânăr portughez pe care-l cunoscuse la o școală de vară și cu care avea o relație la distanță de aproape un an. ,,Căutam momentul potrivit să pun punct, dar îl simțeam teribil de îndrăgostit și nu-mi găseam cuvintele”, își amintește ea. De Crăciunul respectiv, portughezul s-a hotărât să-i facă o vizită-fulger, ca surpriză de sărbători. ,,M-a sunat să-mi spună că tocmai a ajuns pe aeroportul Otopeni”, povestește ea. ,,iar eu am înghețat pe loc”.

Problema principală: în seara respectivă, Alexandra plănuia să iasă cu câțiva prieteni, inclusiv cu un amic pe care începuse să-l placă foarte mult. Ca să iasă din impas, a făcut un gest pe care-l califică acum drept ,,cel mai rușinos din toată viața mea”. L-a sunat pe Christian și, cu o voce stinsă, l-a anunțat că în seara respectivă va trebui să consoleze o prietenă care tocmai s-a despărțit de iubit și este distrusă de durere: ,,Când mi-a spus că înțelege și că așteaptă un semn dacă ne poate ajuta în vreun fel, m-am simțit cea mai rea femeie din lume”.

Relația cu Christian s-a încheiat la scurt timp, dar Alexandra nu și-a putut scoate din minte faptul că un om care o iubea sincer a petrecut singur o seară într-un oraș străin, după ce străbătuse jumătate de continent ca să o vadă. După doi ani de la acest eveniment, prietena mea s-a găsit din nou într-o relație la distanță. De data asta iubitul era originar din Cluj, iar ea plecase din București pentru a face un masterat în Irlanda.

Pentru că împlineau un an de relație, Alexandra s-a hotărât să-i facă o surpriză și să zboare, pentru un weekend, la Cluj. ,,Am plecat în toiul nopții din Dublin, am făcut trei escale și am ajuns frântă de oboseală la Cluj. Dar merita, pentru că îmi era dor de el”. Odată ajunsă într-un orașul din inima Ardealului, în care nu mai fusese niciodată, l-a sunat pe iubitul ei ca să-i dea vestea cea bună. ,,Inițial a părut încântat și mi-a spus că vom ieși să sărbătorim”, își amintește ea. Cu 45 de minute înainte de ora de întâlnire stabilită, Alexandra a primit, însă, un sms: ,,Iubi, mă doare capul îngrozitor și nu mă simt în stare să mai ies nicăieri în seara asta. Mă duc să mă culc chiar acum. Iartă-mă”.

Încercând să-l sune înapoi, a constatat că telefonul era închis. ,,Vorbim de un tip care ieșea în club șapte zile din șapte…cât de fraieră să fiu să cred că urma să se culce la nouă și jumătate seara?”, povestește Alexandra, ambalându-se din nou în amintirea episodului nefast. A doua zi și-a făcut bagajele și a plecat, iar el n-a mai avut curaj s-o sune niciodată. Abia când a ajuns pe aeroportul din Cluj, cu inima frântă, Alexandra și-a adus aminte de Christian. Probabil așa se simțise și el, de Crăciun, pe Otopeni. ,,A fost o lecție pe care n-o voi uita niciodată”, recunoaște Alexandra, ,,dar pe care am meritat-o pe deplin”.

CE AR TREBUI SĂ ÎNVEȚI TU DIN ASTA: Minciunile, chiar și cele pe care le consideri ,,nevinovate”, se răzbună mai devreme sau mai târziu. Data viitoare când te vei gândi să protejezi pe cineva de o suferință mințindu-l în față, ia în considerare faptul că ai putea s-o pățești și tu foarte curând. Cum te-ai simți în locul lui?


A DOUA GREȘEALĂ: RĂZBUNAREA

Cea mai înșelătoare fațetă a dragostei derivă din faptul că acțiunile noastre sunt influențate adesea de ale celor din jur și ajung să se răsfrângă tocmai asupra unor oameni care n-au nicio vină. M-am convins pe propria-mi piele de acest adevăr în momentul în care am reușit trista performanță de a copia până aproape de perfecțiune atitudinea egoistă a unui fost iubit. Bogdan reprezenta genul de bărbat care într-o viață cunoaște o singură ,,mare iubire”: pe sine însuși. Ori, asta nu lăsa prea mult spațiu de manevră pentru o relație adevărată cu nimeni altcineva.

Obișnuită cu detașarea lui față de ,,noi” și explicându-mi doza substanțială de indiferență pe care o afișa neîncetat prin responsabilitățile profesionale care-i atârnau pe umeri, am iertat și am uitat în repetate rânduri. Totul până într-o zi, când nu numai că aniversam șase luni de când eram împreună, dar era și ziua mea de naștere. Am așteptat un telefon până la ore târzii din noapte, după care i-am trimis un sms scurt și la obiect: ,,Mulțumesc pentru urările de bine. Îți doresc și ție o viață minunată”.

Explicațiile, scuzele și justificările seci n-au mai avut niciun sens. Totul se terminase. Un an mai târziu, l-am cunoscut pe Andrei, perfect opusul lui Bogdan. Atent la detalii, înțelegător, îmi sorbea fiecare cuvânt și era mereu interesat de visurile și planurile mele de viitor.  Eu, în schimb, mă ,,călisem” și devenisem mult mai detașată și rece. Într-o zi, am pus mâna pe telefon pentru a-i povesti, entuziasmată, despre ultimul proiect important care-mi fusese încredințat la serviciu.

După ce m-a ascultat cu atenție și m-a felicitat de câteva ori, Andrei a lansat, timid, și întrebarea cea mare: ,,Unde mergem diseară?”. Entuziasmată de ceea ce tocmai îi povestisem, l-am informat, sec, că am de gând să mă apuc să lucrez la proiect imediat, având în vedere că e miercuri și oricum nu se întâmplă nimic interesant în oraș. ,,Diana, voiam să ies pentru că astăzi împlinesc 25 de ani”, l-am auzit rostind, ușor jenat. În acea clipă mi-am dorit să existe un buton magic de ,,stop”, prin care să opresc totul în loc și să pot derula ultimele secunde ale conversației până înainte de momentul în care eu deveneam, oficial, ,,scorpia care uitase ziua de naștere a iubitului”.

Din păcate, n-am reușit decât să tac și apoi să îngaim un pretext pueril. Știam prea bine care e data aniversării lui, doar că…uitasem să-mi pese. Îl făcusem să sufere pe un om care mă iubea sincer, așa cum Bogdan mă făcuse pe mine să sufăr cu nici un an în urmă. Roata se întorsese, dar pentru cine nu trebuia.

CE AR TREBUI SĂ ÎNVEȚI TU DIN ASTA: Răzbunarea nu-ți aduce nicio satisfacție, mai ales când ,,victima” este o persoană nevinovată, aterizată într-o ,,telenovelă” cu care nu are niciun fel de legătură. Toate am avut relații din care am ieșit rănite și încărcate de resentimente, dar ,,bagajul” nedorit trebuie aruncat, nu târât către următoarele relații. Principiul empatiei ar trebui să funcționeze perfect aici: cum te-ai simți dacă ar trebui să plătești oalele sparte de fostele iubiri ale prietenului tău?


A TREIA GREȘEALĂ: JOCUL DE-A IUBIREA

Florentina este o avocată de 32 de ani, cândva îndrăgostită până peste cap de Federico, un italian de aceeași vârstă cu ea. ,,A fost singurul bărbat pe care l-am considerat iubirea vieții mele”, recunoaște ea. Pe când românca noastră își făcea planuri de viitor și se străduia să fie cât mai iubitoare și înțelegătoare cu Federico, acesta practica sportul săritului din floare-n floare. ,,În fiecare italian se ascunde un mic Casanova”, glumea el, cu fiecare ocazie.

În cazul lui, însă, gluma era mai mult un mod de a face haz de necaz de realitate. Când până la urmă s-a trezit părăsită pentru o alta, Florentina i-a trimis acasă, prin poștă, cartea lui Giacomo Casanova. ,,Asta ca să știe cum o sfârșesc bărbații ca el”, explică Florentina. După trei ani de zile, semn că uneori și karma are nevoie de mai mult timp ca să ,,lucreze”, Federico a sunat-o …ca să-i plângă pe umăr.

Într-un final se îndrăgostise, culmea, tot de o româncă!, și se căsătorise cu mare fast. La doar trei luni de la căsătorie, soția l-a informat, însă, că s-a îndrăgostit de un alt bărbat. Fostul mare cuceritor își găsise nașul. ,,Chiar dacă mi-a frânt inima, într-un fel mi-e milă de el, pentru că se află acum în aceeași barcă”, spune Florentina, care a reușit între timp să treacă peste toate amintirile urâte ale relației lor și să-și refacă viața.

CE AR TREBUI SĂ ÎNVEȚI TU DIN ASTA: Povestea Florentinei mi-a amintit de una dintre cărțile mele preferate, ,,Legături primejdioase” a lui Pierre Choderlos de Laclos, transformată în repetate rânduri în film pentru marele ecran. Vicontele de Valmont, jucătorul fără scrupule care frânge inimi și curmă destine, moare în final, sacrificându-se din dragoste pentru una dintre ,,victimele” sale. „O ocazie pierdută se regăsește, dar un pas greșit nu-l poți întoarce niciodată”, spunea Choderlos de Laclos. Foarte adevărat. Prin urmare, nu invidia femeile care par să frângă inimi oriunde s-ar duce sau bărbații cu aură de cuceritor absolut. Și unii și alții își găsesc până la urmă nașul. Iar ,,botezul” este de cele mai multe ori foarte dureros!


Acest articol a fost semnat de Diana-Florina Cosmin în cadrul rubricii ,,Tu cu tine” din numărul din iunie 2010 al revistei Cosmopolitan.

www.cosmopolitan.ro

Acest articol a fost postat in Articole, Cosmopolitan, Lifestyle. Adauga in Bookmark acest link. Urmareste comentariile noi cu RSS feed pentru acest articol. Adauga un comentariu sau lasa un trackback: Trackback URL.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu este niciodata publicata sau transmisa unor terte persoane. Required fields are marked *

*
*

Puteti folosi urmatoarele etichete si atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>