Cum se rezolva ecuatia succesului?

Foto: istockphoto

Privește-ți viața ca pe o cutie plină-ochi cu responsabilități, pasiuni și așteptări. Ca să fii cu adevărat fericită, secretul este să …golești 80% din conținut. Regretele n-au ce căuta!

Cel mai intens vehiculat principiu al secolului XXI se află pe primul loc și în topul adevărurilor trecute cel mai des cu vederea: ,,Less is more”. Îl rostim cu mândrie nonșalantă, pentru că ne face să ne simțim pragmatici și boemi în același timp: acceptând că avem nevoie de mai puțin ca să fim fericiți, ne simțim superiori ,,armatei consumatoriste” a zilelor noastre.

La momentul adevărului însă, ne dăm seama că ne-am însușit mai degrabă partea cu ,,more” decât pe cea cu ,,less”. Și nu întotdeauna din motivele corecte. Vrem mai mult pentru a ne simți mai puternici ori mai capabili, pentru a le dovedi părinților că au greșit când nu ne-au acordat încrederea lor sau pentru a ,,lua fața” prietenilor invidioși.

La echilibrul dintre lucrurile care ne fac fericiți și cele care ne împovărează inutil au meditat, pe rând, un economist, un strateg de management și un scriitor. Primul, Vilfredo Pareto, a căzut pe gânduri observând, în secolul al XIX-lea, că 80% din economia italiană avea ca beneficiari doar 20% din populație.

Cel de-al doilea, Joseph M.Juran, a preluat dilema lui Pareto și a aplicat-o, 50 de ani mai târziu, în lumea afacerilor, decretând că 80% din efecte se obțin din 20% din cauze. Ultimul, Richard Koch, a ,,reciclat” principiul acum zece ani, l-a aprofundat și a ajuns la o concluzie care te va pune pe gânduri: în economia vieții tale, 80% din fericirea și succesul pe care le cauți provin din numai …20% din activitățile tale.

Mai mult, Koch a ales raportul 80/20 pentru a-și asigura o marjă de eroare. În multe dintre situațiile studiate în practică, raportul este de…99 la 1. Dacă simți că în viața ta ar fi loc de mai bine, așează-te comod și ia o foaie de hârtie și un creion. A venit vremea să tai de pe listă toate activitățile – și oamenii! – care nu merită o felie din timpul tău!

1. ECUAȚIA VIEȚII PERSONALE

În ianuarie 2009, lanțul de fast-food Burger King le făcea americanilor o ofertă de nerefuzat: ,,Șterge 10 prieteni din lista ta de Facebook și primești gratuit cel mai mare burger din meniu!”. Ceea ce părea produsul unei glume proaste de marketing s-a transformat într-un fenomen social: sute de prieteni virtuali au fost ,,executați” până când presiunile celor de la Facebook au pus stop controversatei promoții. Ar face americanii chiar orice pentru un un chilipir? Nu! Este pur și simplu principiul lui Koch în acțiune: din toți oamenii pe care îi cunoaștem într-o viață, maximum 20% înseamnă cu adevărat ceva pentru noi. Dacă astăzi ar trebui să ștergi 100 de persoane din buddy-list-ul tău, nu numai că nu s-ar lăsa cu lacrimi și suspine, dar pun pariu că ai găsi cel puțin 20 cu care nici nu mai ții minte de ce ești prietenă. Deschide lista de apeluri din telefonul tău și vei vedea că mai mult de 80% din apelurile zilnice se duc către o mână de oameni care nu reprezintă nici 5% din agenda ta de telefon.

Un alt capitol important îl reprezintă hobby-urile tale. Alocă-ți zece minute ca să  te gândești la ceea ce îți face cu adevărat plăcere din toate activitățile în care ești implicată după orele de program. Adesea încercăm să ne facem timp pentru o mie de lucruri doar pentru că avem prieteni care le fac, pentru că ,,dau bine” sau pentru că reflectă un anumit stil de viață.

Eu una am renunțat la ideea de fitness pentru tonifiere după ani de zile în care am încercat toate sălile din București iar tonusul meu rămânea neschimbat. În final am realizat că problema nu erau sălile, ci faptul că…fitnessul nu-mi provoca absolut nicio plăcere. L-am înlocuit cu alergatul și cu un curs de dans de două ore pe săptămână care nu doar mă țin în formă, dar îmi dau și o bună-dispoziție molipsitoare.

Cât despre ieșirile în cluburi zgomotoase – unde ,,vine toată lumea”, dar după care îmi țiuie urechile două zile –  adio fără niciun regret!  Ție ce îți face plăcere? O oră de masaj de relaxare, un curs de alpinism sau pur și simplu…două ore de somn în plus în weekend, în locul unei reuniuni cu foștii colegi din liceu pentru care nu ai absolut nicio tragere de inimă?

CUM O REZOLVI: Fii egoistă! Dacă ceva nu-ți trezește entuziasmul, renunță, pentru că rezultatele vor fi egale cu zero. Mai bine adoptă principiul american: ,,EU ce câștig din asta?” și pune-ți această întrebare de câte ori te afli în dilemă. Și ține minte: ,,EU”, nu iubitul, colegii, prietenii sau familia. Nu te păcăli singură punând semnul de egalitate între ceea ce faci de dragul cuiva și ceea ce te face pe tine cu adevărat fericită!

Cât despre prieteni: întocmește o listă cu toți cei cu care te-ai întâlnit măcar o dată în ultimul an și apoi încercuiește-i doar pe aceia cu care ai ieși chiar acum la o cafea sau cu care ai sta de vorbă și patru ore în șir. Rămâi în relații amicale cu restul, dar investește în cei 2, 3 sau 10 (dacă ești norocoasă) care chiar merită. Vei obține relații mai profunde și nu vei mai consuma timp prețios cu prietene care nu știu decât să-ți plângă pe umăr, colege care te-au invidiat de când vă știți sau cunoștiințe a căror conversație te adoarme!

2. ECUAȚIA CARIEREI

Te numeri printre persoanele care își dedică cea mai mare parte a timpului unui job agasant și obositor, visând în timpul liber la cariera ideală în muzică, pictură, marketing sau modă? Conform principiului 80/20, dacă petreci prea mult timp într-un job care nu-ți place, îți pierzi motivația și nu reușești să te afirmi printre cei mai buni angajați ai companiei. Prin urmare, pierzi de două ori: nici nu faci ceea ce-ți place cu adevărat și nici nu reușești să avansezi la jobul pe care îl ai.

Soluția pare incomodă, dar merită efortul: ajustează-ți programul astfel încât să petreci 80% din timp făcând lucrurile care te stimulează cu adevărat și doar restul de 20% rezolvându-le pe cele care-ți provoacă bătăi de cap. Fie că îl urăști sau îl iubești, trebuie să existe măcar un lucru care îți face plăcere la jobul tău. Pedalează cât poți de mult pe acel ceva și transformă-l în punctul tău forte.

Spre exemplu, dacă lucrezi în comunicare internă dar visezi să ajungi în departamentul de PR, concentrează-te pe elementele de strategie, comune celor două domenii. Vei munci cu mai mult drag, rezultatele vor fi mai bune, iar munca ta mai apreciată. O condiție de bază este să renunți la îndoială! Când un domeniu îți place cu adevărat și îți investești cea mai mare parte a timpului și a energiei în el, vei ajunge suficient de bună cât să devii de neînlocuit, poate chiar să-ți permiți să faci tu selecția între oferte.

Majoritatea oamenilor care au scris istorie în domeniile lor au început de la zero iar unii dintre ei și-au urmat vocația ,,pe gratis” înainte să dea lovitura. Știu că nu asta îți dorești să auzi în plină perioadă de criză, dar hai să fim cinstiți: dacă acum clasezi ceea ce-ți dorești cu adevărat la categoria ,,poate cândva…”, întotdeauna va apărea câte un obstacol. Când nu va mai fi criza, vor fi de vină comoditatea, părerile soțului sau ale iubitului, creditul pentru mașină sau orice altceva.

CUM O REZOLVI: Acel procent de 20% se compune din punctele tale forte. Și să nu îndrăznești măcar să răspunzi ,,n-am nici unul”. Indiferent dacă ești bună la strategii de comunicare, ai o imaginație debordantă, vorbești două limbi străine sau ai talent la culori și desen, lucrează-ți ,,harul” și încearcă să-l integrezi în activitățile tale de zi cu zi. Chiar și când faci ceva ce nu-ți place în mod special, păstrează-ți în minte: ,,Cum mă ajută asta să-mi ating scopul?”. Ai grijă! Numai dacă știi ce vrei poți să și obții acel ceva, deci fii clară în privința obiectivelor tale! Iar dacă te consideri în jobul potrivit, dar sunt zile în care te simți împotmolită în rutină, analizează lucid ce te face nefericită.

Renunță la sarcinile pe care ți le pasează alți colegi și pe care ți-e jenă să le refuzi, la activitățile consumatoare de timp și cu valoare adăugată mică și chiar la micile tabieturi care-ți strică buna dispoziție la job (du-te la masă numai cu persoanele care-ți sunt simpatice, nu te forța să ,,faci frumos” în fața cuiva și când îți vine să critici…alege să taci). Dacă ești cinstită cu tine însăți și îți cunoști clar atât obiectivele cât și limitele auto-impuse, viața va deveni mai simplă iar imaginea ta va avea de câștigat. Vei fi percepută ca o tipă hotărâtă, care știe ce vrea și care nu acceptă cale de compromis!

3. CINCI ACTIVITĂȚI ,,PARAZIT” CARE TE ȚIN PE LOC

Pentru a-ți pune la punct cele două capitole principale – profesia și viața personală – trebuie să acorzi atenție sporită și chestiunilor ce par lipsite de importanță la prima vedere: paginile web pe care navighezi, rețelele sociale acaparatoare sau divertismentul care te enervează în loc să te binedispună. Îți oferim primii cinci pași, iar restul îi poți parcurge singură, aplicând principiul 80/20 de câte ori te îndoiești că o anumită activitate merită un loc în programul tău încărcat:

– SITE-URI INUTILE

Timp de o săptămână, așterne pe hârtie numele tuturor site-urilor pe care intri, aproximând timpul pierdut cu fiecare. În final, observă care sunt cele care îți răpesc cel mai mult timp și care sunt cele cu cea mai mică valoare (bârfele lui Perez, paginile revistelor tip tabloid, blogul fostului iubit etc.).

Surpriză: de cele mai multe ori cele două categorii sunt una și aceeași! Nu-ți spunem să le înlocuiești cu Encyclopedia Britannica (deși n-ar fi chiar rău!), dar ești mai câștigată cu un site de quizz-uri amuzante de cultură generală, un blog de călătorii sau modă ori, de ce nu?, chiar cu pagina Cosmo.

– EMISIUNI CARE TE FAC SĂ PIERZI VREMEA

Show-urile TV tip tabloid sunt și mai periculoase decât paginile web, pentru că  nu îți mănâncă doar minute, ci ore întregi. Decât să-ți simți IQ-ul cum scade urmărind doi foști iubiți care își spală rufele în direct la tv (și nu, nu ne referim la reality-show-uri unde concurenții trebuie să facă treburi gospodărești!) alege mai bine o comedie care să te facă să râzi cu poftă sau un documentar despre hotelurile de cinci stele din Dubai, care te va ține captivată fără să simți cum trece timpul.

– JOCULEȚE STUPIDE

Ești posesoarea unei ferme de 500 de vaci în FarmLife, te-ai răzbunat pe fostul tău coleg de serviciu tocmind un asasin plătit care să-i facă butoniere pe burtă în MafiaWars și tocmai te pregătești să rezolvi un quiz extrem de complex pe tema ,,Ești Mica Sirenă, Sandy Bell sau Cenușăreasa?”. Știu, vei spune că asemenea activități te relaxează, dar punem pariu că o plimbare în parc îți va răpi tot atâta timp și te va face să te simți (și să arăți) de zece ori mai bine!

– FACEBOOK ȘI TWITTER

Da, e fascinant că  prietena ta cea mai bună a găsit o promoție ,,2 bikini la preț  de 1” și și-a cumpărat 10 perechi sau că fostul tău coleg de bancă din școala generală are o durere de cap după ce a văzut ,,Avatar” în 3D, dar…chiar te interesează să primești un mesaj de înștiințare pe telefon pe tema asta? Nu spunem să renunți la Facebook și Twitter, dar limitează-te la o postare pe zi și luptă cu impulsul de a verifica ce au postat alții din oră-n oră. Mai bine pune mâna pe telefon și programează o ieșire la cafea cu unul dintre cei 873 de prieteni pe care îi ai în listă (chiar așa…ai nevoie de atâția?).

– ,,DOAR UN SNACK…”

Ai mai făcut asta când țineai diete, dar acum este pentru o cauză nobilă: scrie tot ce mănânci într-o zi (inclusiv gustările dintre mese). După o săptămână, vei fi șocată de câte calorii goale ai putut să consumi din plictiseală sau poftă, în loc să alegi o banană, un măr ori un iaurt degresat, care ți-ar fi dat de două ori mai multă energie. Pentru un corp armonios, 80% din efecte se datorează acelor 20 de procente de alimente sănătoase pe care le consumi. Renunță la restul și schimbă-ți viața!

Acest articol a fost semnat de Diana-Florina Cosmin în cadrul rubricii ,,Tu cu tine” din numărul din iulie 2010 al revistei Cosmopolitan.

Acest articol a fost postat in Articole, Cosmopolitan, Lifestyle. Adauga in Bookmark acest link. Urmareste comentariile noi cu RSS feed pentru acest articol. Adauga un comentariu sau lasa un trackback: Trackback URL.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu este niciodata publicata sau transmisa unor terte persoane. Required fields are marked *

*
*

Puteti folosi urmatoarele etichete si atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>