20 de lucruri pe care ar trebui sa le inveti cat mai repede

Unele lucruri se deprind ,,the hard way”: după  o căzătură zdravănă, un şir interminabil de obstacole sau o inimă frântă. Fii înțeleaptă  și învață-le din timp, la ,,școala vieții”  Cosmo.

Peste ocean, se numeşte ,,street wisdom”, termen inspirat de ,,vagabonzii miliardari”  care au făcut avere în perioada de glorie a Americii mizând doar pe fler, voință și înțelepciune deprinsă pe ici pe colo. Spaniolii au denumit-o, elegant și subtil, ,,gramatica parda”, aluzie la abilitatea nativă a unor oameni de a cădea în picioare indiferent de înălțimea așteptărilor și de abisul eșecului. Românii îi spun, mai plastic, ,,școala vieții”: ce nu înveți din cărți, te învață experiența. Indiferent câte diplome ai adunat în CV, există anumite lecții pe care viața le livrează doar ca ,,premiu” pentru cicatricile și poticnelile din anii și deceniile de plimbat prin lume, trăit și iubit. Cosmo îți prezintă 20 de ,,teoreme” de bază ale existenței, de a căror aplicare depind, în ultimă instanță, fericirea și seninătatea ta.

1. Nu e nimic personal

Unul dintre acele adevăruri care circulă libere prin lume, orfane de autor sau de epocă spune așa: la 20 de ani, anticipezi cu teamă ce va gândi lumea despre tine, la 40 de ani nu-ți mai pasă ce gândește lumea despre tine, iar la 60 de ani îți dai seama ca, de fapt, lumea nu s-a gândit la tine niciodată. Când cineva își pierde cumpătul, îți întoarce spatele, n-are răbdare să-ți asculte povestea până la capăt sau refuză să iasă cu tine în oraș după ce tu ți-ai reprimat ultimele urme de mândrie pentru a-i pune marea întrebare, motivul se află la EL, nu la TINE. Nu înseamnă că TU ești enervantă, că toată lumea îți întoarce spatele, că poveştile tale sunt plictisitoare sau că niciun bărbat nu te va dori vreodată. Pur și simplu, în acel moment, persoana respectivă are alte griji, dorințe sau aspirații, care nu au de cele mai multe ori nicio legătură cu tine. Când cineva te face să suferi, să te simți prost sau se răstește la tine iar tu te simți responsabilă pentru ieșirea lui (,,Am zis ceva greșit?”, ,,E supărat pe mine”, ,,Sigur, nimeni nu mă place”), e ca și cum i-ai lua povara asupra ta. Lasă-l să-și poarte singur ,,pietrele de moară”. Oricât de mult ne-ar plăcea să credem asta, chiar nu suntem centrul universului celor din jur.

2. Nu fii ,,drăguță”, fii ,,memorabilă”!

Un cuvânt care s-a demonetizat drastic este ,,drăguț”. De la ghiveciul cu mușcate până la un top sexy de seară sau la copilul vecinilor, totul este ,,drăguț”. Nu-i de mirare că americanii au ajuns să se simtă jigniți când adjectivul omolog – ,,nice” – le este adresat. Cuvântul ar trebui exilat la periferia vocabularului nostru și folosit exclusiv pentru a alinta micuții chihuahua sau ultima coafură cu șuvițe mov a mătușii. Dacă încă te cramponezi de tiparul ,,fetei drăguțe”, căutând validarea celor din jur, a venit vremea să privești adevărul în față: nu fetele ,,drăguțe” ajung departe în viață, nici cele ,,rele”, ci numai cele ,,memorabile”. Ce înseamnă asta? În loc să treci prin viaţă tiptil, în speranța că cineva îți va premia drăgălășenia, fă-ţi curajul de a te face remarcată în unicitatea ta firească. Spune-ți răspicat opinia, chiar dacă nu seamănă cu a nimănui, critică și când nimeni n-are curaj să obiecteze, poartă verdele aprins care-ți place în loc de banalul beige indiferent cine ar putea strâmba din nas, rosteşte replica înțepătoare care-ți vine în minte. Poartă-te așa cum simți. Vei avea surpriza să constați că ceea ce ești cu adevărat este mai ,,memorabil” decât ai fi bănuit vreodată.

3. Nu te împușca singură în picior

Evocarea permanentă  a defectelor și auto-ironia dusă la extrem nu-ți vor atrage simpatia celor din jur, ba chiar din contră. Nu ,,cerși” complimente printr-o atitudine de falsă modestie și nici nu te lovi singură cu pietre, declarându-te la fiecare două vorbe ,,neîndemânatică”, ,,uitucă” sau ,,antitalent la limbi străine”, înainte ca cineva să aibă timp să-ţi observe măcar presupusele neajunsuri. Tu chiar ai vrea să-ți petreci timpul cu cineva atât de nepriceput în toate?

4. Nu-ți alege jobul, lasă-l să te aleagă  el pe tine.

Modelează-ți viața după înclinațiile și pasiunile care te țin trează noaptea, nu după calculele făcute la lumina zilei. Fie că este vorba de vindecarea cancerului sau pur și simplu de un business cu cărți de colorat, fiecare dintre noi are un talent aparte care se află chiar sub nasul nostru și nu e niciodată prea târziu să-l găsim. Care este lucrul care te pasionează atât de mult încât ai fi dispusă să-l faci și gratis dar pentru care ai putea ajunge să fii plătită? Când ai găsit răspunsul la întrebare, ți-ai găsit și scopul în viaţă.

5. Fii recunoscătoare!

Amenințarea drobului de sare din poveste e mai actuală ca niciodată: întotdeauna un pericol, o dezamăgire sau o grijă pândesc de după colț, gata să-ți fure liniștea. Fără excepție însă, în același timp se întâmplă și ceva frumos, fără să ai timp să bagi de seamă. Ca să ajungi la ceea ce-ți dorești,  oricât de îndepărtat ar fi orizontul, spune ,,Mulțumesc” în gând pentru toate lucrurile mărunte și minunate care ți se întâmplă chiar acum. Fericirea nu vine să dea afară tristețea, așteaptă să eliberezi tu spațiul înainte să vină să se cuibărească în viața ta.

6. Alege-ți compania cu grijă!

Când selectezi oamenii care merită un strop din timpul tău prețios, pune-ți două întrebări. Prima: cum te simți după o întâlnire cu persoana respectivă? Răspunsul corect este unul singur: veselă și bine-dispusă. Dacă un prieten te secătuiește de energie și te deprimă cu orice ocazie, lasă-l să fie ,,vampir” cu altcineva. A doua întrebare: cine inițiază ieșirea? Garcia Marquez spunea că niciodată nu trebuie să-ți petreci timpul cu cineva care nu e dispus să și-l petreacă cu tine. Când numai unul dintre voi insistă să vă vedeți iar acea persoană ești de obicei tu, e semn că trebuie să depui armele. Sunt destui oameni pe lume care s-ar simţi norocoşi să se bucure de compania ta.

7. Iubește-ți corpul!

Niciodată,  în această viață, corpul tău nu va fi mai sănătos, mai frumos și mai tânăr decât este acum, în această clipă. În loc să te plângi de ceea ce nu ai sau nu ești, alege să te simți frumoasă. Peste 20 de ani de-acum înainte vei da orice pentru ,,coapsele prea pline”, ,,fundul prea mic” sau ,,părul prea creț” de care te plângi astăzi.

8. Nu încerca să salvezi lumea

Lumea nu vrea să fie salvată. Pe cuvânt! Am încercat și realitatea ne-a lovit în față. Chiar dacă-ți vor fi recunoscători la început, cei pe care i-ai ,,dădăcit”  vor ajunge, în timp, să-ţi poarte ranchiună pentru că  i-ai făcut să se simtă slabi și incapabili să se salveze singuri. Iar când ,,rotiţele” vor sări din nou de pe șine, vina va fi şi a ta.

9. Crești, dar nu îmbătrâni!

Nu e nimic mai descurajant decât să auzi justificarea comodității, a eșecului sau a lipsei de curaj prin formulări de genul ,,Poate dacă eram cu 10 ani mai tânără”, ,,La vârsta mea…” sau clasicul ,,Nu mai am 20 de ani ca să…”. Când apar și-așa destule obstacole în calea lucrurilor pe care ni le dorim, de ce să lăsăm o pereche de cifre să ne gârbovească și mai mult speranța? Când te simți ,,bătrână”, e semn că e timpul să te îndrăgostești din nou, să te apuci de un alt sport, de o altă facultate, de un nou hobby. Bătrânețea apare pentru prima oară în suflet, nu în ridurile de pe chip.

10 Lasă-i pe ceilalți să fie liberi

Când iubești un om, lasă-l să fie cine este cu adevărat. Liber să te adore sau să-i fii absolut indiferentă, fără ca fericirea ta să  depindă de alegerea lui. Nimeni nu te va iubi mai mult și mai sincer decât cel căruia îi lași libertatea să te îndepărteze, să nu te iubească, să nu-i pese. În clipa în care îţi retragi mâna întinsă rigid în aşteptare, el va veni şi te va prinde în braţe.

11. Nu lăsa furia și ura să îmbătrânească

Ce se întâmplă  cu resturile cremei de zahăr ars când le uiți într-un bol pentru două zile? Se întăresc atât de tare pe marginile vasului încât trebuie să le răzuiești minute în șir. Cum ar fi dacă le-ai fi uitat… câteva luni? Acum gândește-te la resentimente, furie și frustrări adunate în ani şi decenii. Cu cât se pietrifică mai mult în tine, cu atât îți va fi mai dificil să le desprinzi de suflet. Trântește cu pumnul în masă acum, nu aștepta să se acumuleze furia; reproșează-i iubitului că nu a ținut minte aniversarea voastră în momentul în care se întâmplă, nu la prima ceartă; fă-ți curaj și mărturisește-i omului la care ții că te-a rănit chiar în clipa în care a făcut-o, nu după luni de zile. Nu aștepta. Sentimentele negative se acresc în inima ta ca o sticlă de vin căreia i-ai scos dopul și ai lăsat-o să fiarbă la soare.

12. Fă-ți timp să…nu faci nimic!

Viața de zi cu zi se construiește din multe evenimente punctuale și solicitante, care se succed rapid și-ți fură energia. Departe de deadline-uri, proiecte de viitor și planuri, supraviețuiește, însă, o lume paralelă cu a ta. Renunță la pauza de prânz o dată pe lună și fă-ți timp pentru o scurtă plimbare printr-un parc. Privește copacii, ascultă natura, uită-te către cer. Se spune că suntem oglindirea lucrurilor pe care le vedem, deci alege să vezi și ceva frumos din când în când. Oricât ai fi de ocupată, lasă un loc liber pentru nimicurile plicticoase și extraordinare care se petrec în jurul tău.

13. Fii generoasă

Când ești suficient de sigură pe tine, ai puterea să ierți, să-l privești pe celălalt cu înțelegere și să-i compătimești scăpările. Defectele, răutățile și meschinăriile celor din jur ne enervează doar când le găsim ecou în noi înșine. Când ești fericită, îți poți permite să arăți generozitate și, în loc să te enervezi cumplit pe cineva, să simți milă pentru nefericirea și greșelile lui. Fiecare om pe care-l întâlnim duce o luptă și mai grea decât a noastră.

14. Prieteniile se împart pe vârste și epoci

Nu toţi prietenii buni de azi îţi vor fi alături toată viaţa. Unii te vor însoţi o bucată  de drum, după care o vor lua pe calea lor. Nu înseamnă că te trădează sau te iubesc mai puțin, pur și simplu viețile voastre nu mai coincid. Chiar dacă suntem suficient de norocoşi să avem oameni care ne însoţesc din clasa I până la nunta de aur, fiecare etapă a vieţii noastre aduce cu ea alţi protagonişti. Fiecare ne poate învăța ceva prețios.

15. Nu copia pe nimeni

Nu încerca niciodată să-ţi construieşti existenţa ca o replică la vieţille oamenilor pe care-i admiri, sperând că astfel le vei imita reuşitele şi fericirea. Turnul Eiffel va fi mereu cel din Paris, nu copia – fie ea și strălucitor de scumpă – din Las Vegas. Când ,,furi” drumul altcuiva, nu mai ajungi să afli niciodată ce miracole te-ar fi așteptat dacă mergeai pe al tău.

16. Trăieşte în prezent

Viaţa nu este o repetiție cu costume înaintea unei mari reprezentații, așa cum nici ,,astăzi” nu este doar un exercițiu pentru ziua de mâine sau poimâine. Fă-ți timp să fii ,,tu” înainte de ,,noi”, să bei un capuccino când ţi se face poftă de gustul spumei de lapte, să asculți o melodie în clipa în care-ți vine în minte, să suni pe cineva când te gândești la el și să pleci în weekend exact când simți că nu mai poți trăi fără căldura nisipului pe tălpi. Dacă trăiești în viitor, nu ajungi să trăiești niciodată.

17. Ascultă cu atenție

Unul dintre cele mai mari talente pe care le poți șlefui în viață este cel de ascultător. Nu ai nevoie decât de răbdare, curiozitate și interes sincer față de oameni. La următoarea întâlnire la care vei avea impulsul de a turui vrute și nevrute ca să-l convingi pe celălalt cât de minunată ești, oprește-te, respiră și…primește-l și pe el în filmul tău. Pentru fiecare lucru pe care-l spui despre tine, pune și o întrebare. Una sinceră, neforțată. În fiecare dintre noi se ascunde un ,,egoist”, care vrea să fie iubit, admirat și să i se acorde puțină atenție sinceră.

18. Descleștează  pumnul

Cum ar fi să  așterni prea multe straturi de machiaj pe chip? Să pui zece rânduri de haine pe tine? E acelaşi lucru cu a te înveli, zilnic în zeci de straturi de griji, stres şi întrebări fără răspuns, chinuită de gândul că lucrurile nu vor ieşi cum ţi-ai imaginat. Când te străduiești prea mult, viața îți scapă printre degete. Spune ,,Ce va fi, va fi”, trage aer în piept și răsfiră-ți degetele. Când unghiile tale sunt înfipte adânc în obiectul dorinței, nimeni nu poate să te țină de mână.

19. Nu-ți irosi energia criticând

Când critici pe cineva, te pui în rolul publicului, al spectatorului blazat care mestecă floricele și comentează cât de fals și-a spus replica actriţa de pe marele ecran. Nimeni nu-ți aude bombăneala și nimănui nu-i pasă de părerea ta. Mai bine vezi-ți de filmul vieții tale și dă-le altora motive să te critice, să te invidieze sau să te admire. Indiferent cât de fals îşi rosteşte actriţa replicile, fata cu popcornul nu va scrie niciodată istorie. Fata de pe ecran, oricât de netalentată, are măcar o șansă.

20. Acceptă-ți căzăturile cu grație

Indiferent cât de jenante, dureroase sau dezamăgitoare ți-ar fi eșecurile, momentul în care te ridici de la pământ, te scuturi de praf și privești din nou către cer reprezintă o oportunitate mai mare decât toate clipele de beatitudine de pe culmile succesului. Un eșec te obligă să te schimbi, să-ți radiografiezi greșelile, să arunci harta, să-ți desenezi una nouă și să pornești pe un alt drum dacă e nevoie. Uneori, calea spre adevărata fericire merge paralel cu drumul pe care am apucat, iar puntea dintre calea greșită și cea corectă trece, aproape întotdeauna, pe deasupra unor prăpăstii ameninţătoare.

Acest articol a fost semnat de Diana-Florina Cosmin în cadrul rubricii ,,Tu cu tine” din numărul de octombrie 2010 al revistei Cosmopolitan.

www.cosmopolitan.ro

Acest articol a fost postat in Articole, Cosmopolitan, Lifestyle. Adauga in Bookmark acest link. Urmareste comentariile noi cu RSS feed pentru acest articol. Adauga un comentariu sau lasa un trackback: Trackback URL.

2 comentarii

  1. Mada
    Postat martie 24, 2012 la 3:27 pm | Permalink

    Buna Diana!Iti citesc cu foarte mult interes articolele din Cosmo.Astept cu sufletul la gura data la care apare revista pentru a citi articoulu tau. Felicitari pentru toate realizarile de pana acum si mult noroc pentru realizarile viitoare! :)

Lasa un comentariu

Adresa de email nu este niciodata publicata sau transmisa unor terte persoane. Required fields are marked *

*
*

Puteti folosi urmatoarele etichete si atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>