Pana cand mahmureala ne va desparti

Iubirea e ca o Margarita cu aromă de căpșuni: nu i-ai prețui dulceața dacă  n-ar fi și sarea de pe marginea paharului. Pericolul apare când Margarita ajunge să țină loc de relație!

De unele lucruri poți fugi, dar nu te poți ascunde. În postura de călător în metroul londonez n-ai cum să eviți să-ți lipești privirea cel puțin o dată pe zi de chipul unui personaj care seamănă mai mult a bărbat decât a femeie. Cu cercei în urechi, nas roșu, mult fard în obraj și ruj mâzgălit în jurul gurii, creatura-hibrid ieșită din mâna unui director de creație britanic se lăfăie pe mii de panouri mai înalte decât tine, având, invariabil, același mesaj de transmis: ,,Dacă bei ca un bărbat, ai putea să ajungi să și arăți ca un bărbat!”. Auch! Diplomația tipic britanică șomează când vine vorba de una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă femeile din Europa: alcoolul.

Nu-i de mirare că nici măcar criza n-a reușit să ,,muște” din bugetul de 10 milioane de lire sterline acordat campaniei disperate de conștientizare a riscurilor asociate consumului de tărie în rândul femeilor. Motivul: an după an, ,,sexul frumos” de pe Bătrânul Continent consumă de la vârste tot mai fragede băuturi tot mai ,,strong”, ignorând cu grație studiile care leagă consumul excesiv de alcool (excesul începe, teoretic, de la două pahare de vin pe zi) de infertilitate, boli ale ficatului și, după vârsta menopauzei, risc ridicat de cancer la sân.

Pe lângă pericolele de sănătate, alcoolul reprezintă și cea mai ușoară cale de a te compromite în ochii celor din jur, mai ales în cei ai unui bărbat (unul din categoria ,,de dus la altar”, nu ,,de dus în așternut” și-atât).

Dacă bărbații care pierd șirul cocktailurilor sunt categorisiți în fel și chip, în funcție de modul în care se manifestă – americanii le-au lipit chiar și etichete precum ,,funny drunk” (cei haioși), ,,bully drunk” (cei care devin brusc, viteji, după un păhărel) sau…,,lame drunk” (care se dau în spectacol), o femeie care se împleticește pe drum drept, la fel de grațioasă precum o insectă zburătoare care se lovește de pereții camerei în încercarea de a nimeri geamul, are rezervată o singură etichetă: ,,jalnică”.

Cum se face, atunci, că tot mai multe femei – și nu, România nu e ocolită, chiar dimpotrivă! – aleg să înlocuiască afinitățile sufletești și ,,conversația spumoasă” cu concentrația de alcool din sânge? M-am întrebat adesea, privindu-i pe oamenii care se cunosc într-o seară în club și uită unul de existența celuilalt dimineața, dacă secretul fericirii poate fi, într-adevăr, să împărtășești cu obiectul afecțiunii tale convingeri profunde de tipul ,,bere a neagră e mai bună decât cea blondă” sau ,,energizant și vodcă reprezintă cea mai bună combinație pentru a-ți începe seara”.

De câte ori am cunoscut pe cineva care se potrivea acestui curios tipar – femeie de carieră, petrecăreață, singură! – am întrebat fără rușine. ,,De ce?” Răspunsurile au fost surprinzător de sincere: majoritatea femeilor care ies în cluburi și se îmbată o fac pentru a se simți mai sexy și sigure pe ele sau – în cuvintele Dinei, o tânără de 29 de ani care a renunțat la băutul în oraș – pentru a fugi de sentimentul că ești ,,la fel de atrăgătoare pentru bărbații din club precum panoul luminos de reclamă de pe perete”.

Aici apare marea confuzie. Departe de a fi o insultă, insuccesul unei fete ,,treze”  în lumea ,,amețiților” trebuie luat mai mult drept un compliment. ,,Când ieșeam în oraș mă simțeam mereu nebăgată  în seamă, pentru că tipii erau atrași de fetele care vorbeau tare, gesticulau și sorbeau cocktail după cocktail”, povestește și Monica (25 de ani). În cele din urmă, a înțeles că nu e o chestiune de sex-appeal, ci de aventuri cu termen de garanție o seară. Cineva cu toate simțurile ascuțite avea pornite încă toate ,,radarele” de rațiune, rezistență și selecție. Verdict: neinteresantă!

Tocmai din acest motiv, tentația de a da pe gât o Margarita pentru a te simți mai frumoasă, mai dezinhibată sau mai lipsită de griji este teribil de frecventă, indiferent dacă ai 20 sau 40 de ani. Și da, uneori distanța dintre ,,anonimă” și ,,sufletul petrecerii” se parcurge rapid după trei shoturi de tequila. Adesea ajunge să iei însă în considerare un lucru. Adevăratul tău ,,eu” este cel care rămâne după ce aburii alcoolului (și remușcările unor nopți pierdute) s-au dus, lăsând în urmă o mahmureală atroce. De acel ,,eu” trebuie să se îndrăgostească bărbatul care-ți va sta alături mai mult de-o seară. Iar dacă el are nevoie de câteva grame de alcool în sânge pentru a-și da seama ce tipă extraordinară ești, atunci chiar nu merită osteneala!

Acest articol a fost semnat de Diana-Florina Cosmin în cadrul rubricii ,,Cosmo Exclusiv” din numărul din decembrie 2010 al revistei Cosmopolitan.

www.cosmopolitan.ro

Acest articol a fost postat in Articole, Cosmopolitan. Adauga in Bookmark acest link. Urmareste comentariile noi cu RSS feed pentru acest articol. Adauga un comentariu sau lasa un trackback: Trackback URL.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu este niciodata publicata sau transmisa unor terte persoane. Required fields are marked *

*
*

Puteti folosi urmatoarele etichete si atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>