Zece repere care au schimbat geografia modei

Foto: istockphoto

Fără  ele, garderoba ta n-ar avea ,,sare și piper”, iar moda ar fi cu mult mai săracă. Cosmo îți prezintă zece obiecte vestimentare care vor continua să scrie istorie încă multă vreme de-acum încolo.

Piesele de rezistență ale garderobei sunt ca niște prietene bune mereu alături la nevoie: pare că le cunoști de-o viaţă și aproape că nu mai ții minte unde și cum v-ați întâlnit prima oară. Chiar dacă în unele cazuri n-a fost dragoste la prima vedere, ba chiar dimpotrivă!, n-ai mai putea trăi în ruptul capului fără ele. Și, indiferent dacă mai virezi uneori din ,,rock-chic” spre ,,boho” sau dacă ai chef să te transformi, brusc, din ,,Coco Chanel” în ,,Lady Gaga”, ele aşteaptă cuminţi, în dulap, să-ţi treacă toate rebeliunile vestimentare. Asemeni personajelor care le-au făcut celebre, fiecare dintre cele zece piese pe care le trecem în revistă are propria sa istorie, care te va face să le apreciezi și mai mult. Mai ales că povestea lor face, de-acum, parte și din povestea ta!

1.

ROCHIA ALBĂ  PLISATĂ

LANSATĂ  DE: MARILYN MONROE ÎN ,,THE 7 YEAR ITCH”

Poate concura fără probleme pentru titulatura de ,,cea mai faimoasă rochie din istoria modei”. De când Marilyn a lăsat-o să fluture lasciv în curentul metroului în filmul ,,The 7 Year Itch”, fiecare femeie din lume a visat să-şi trăiască la un moment dat propriul moment ,,Norma Jean”. Pe lângă aura de magie pe care a căpătat-o în ultimii 55 ani de pe urma celebrei blonde, rochia albă a lui Marilyn a câștigat teren în faţa altor obiecte vestimentare şi prin faptul că ,,punctează” la mai multe categorii. Prima: fiind o rochie legată după gât, le avantajează pe femeile cu un bust proeminent asemeni Normei Jean, dar accentuează armonios şi formele celor cu care natura n-a fost la fel de generoasă (creând o ușoară iluzie optică). În acelaşi timp, croiala cambrată pe talie scoate în evidență silueta de clepsidră, iar pliseurile fine, până la genunchi, alunecă frumos pe coapse fără să dezvăluie prea multă piele. Cât despre ultimul punct pe listă – culoarea – senzualitatea albului te face să arăţi şi să te simţi și mai sexy ca de obicei!

PONT: Nu o purta niciodată cu pantofi sau sandale albe, pentru că vei părea o mireasă rătăcită. Alege, dimpotrivă, o culoare puternică: roşu, corai, chiar şi verde aprins! Fiind o rochie prinsă după gât, bijuteriile nu-şi au locul, dar poţi compensa cu o floare în păr, mai ales pentru un look de vară.

2. STILUL ,,ȘCOLĂRIȚĂ”

LANSAT DE: ALI MACGRAW IN ,,LOVE STORY”

Cea mai frumoasă  poveste de dragoste a anilor ’70 a transformat stilul vestimentar ,,preppy”, caracteristic studenţilor americani, într-un curent de modă care dăinuiește până în ziua de azi. Coordonatele principale: căciulile colorate din lână, combinate cu fulare în dungi; fustele plisate în carouri, cu talie înaltă; cizmele lungi, fără toc; rochiţele scurte, colorate şi prinse cu o curea în talie, precum şi trench-ul cu cordon. Plus ochelari de vedere cu rame mari, negre, care au rămas în istorie drept simboluri ale stilului ,,tocilar sexy”. Și toate i se datorează lui Ali McGraw, interpreta lui Jennifer Cavalieri din ,,Love Story”!

PONT: Joacă-te! Stilul ,,preppy” a prins tocmai pentru că aparţinea unei vârste la care poţi experimenta fără nicio teamă culori, texturi şi modele cu un aer copilăresc, ba chiar ușor hippy. Tot Ali MacGraw a apărut în perioada ,,Love Story” cu fuste scurte combinate cu…ii. De ce să nu dai iama şi prin dulapul mamei sau al bunicii?

3. ROCHIA ROȘIE DE SEARĂ

LANSATĂ  DE: JULIA ROBERTS ÎN ,,PRETTY WOMAN”

Dacă  micuța rochie neagră este prietena de suflet cu care te simți mereu în siguranță, știind că te va lăsa să acaparezi prim-planul fără să te eclipseze, rochia roșie este mai degrabă amica îndrăzneață pe care o iei cu tine la party ca să străluciți împreună în lumina reflectoarelor. Nu te lasă să treci neobservată, dar nici nu te încarcă inutil, ci te pune în valoare exact atât cât trebuie!

Chiar dacă rochii de culoarea focului au mai fost în istorie, pentru ca lumea întreagă să se convingă odată pentru totdeauna că roșul este ,,noul negru” a fost nevoie ca Richard Gere să asorteze un superb colier de diamante rochiei lungi de seară, în culoare roșu-aprins, purtate de ,,Cenuşăreasa” Julia Roberts în ,,Pretty Woman”. Destinația celor doi îndrăgostiți era Opera din San Francisco, iar direcția rochiei a fost clară: direct spre dulapurile noastre, de unde nici că avea să mai plece vreodată. Completată de mănuși albe și pantofi cu toc înalt, rochia roșie este la fel de greu de purtat precum rujul roșu sau unghiile purpurii: nu trebuie îmbrăcată, ci ,,trăită”, cu o atitudine de completă siguranță de sine.

PONT: Momentul în care vei ieși pe ușa casei ca o veritabilă ,,Lady in Red”, ţinând capul sus, cu privirea limpede și simţindu-te cea mai sexy femeie, este momentul în care vei știi că ai trecut, în sfârșit, examenul la ,,siguranță de sine”. Categoria: ,,avansați”.

4. BUSTIERA

LANSATĂ  DE: MADONNA ÎN ANII ‘80.

Când spui ,,Madonna” și închizi ochii, o singură imagine îți traversează gândurile cu viteza luminii. Nu, nu e nici fotografia ei în costum de cowboy pe coperta de la ,,Music”, nici ţinutele inspirate de anii ’50 din ,,Evita”, nici măcar rochia de vrăjitoare din ,,Frozen”. Categoric este bustiera crem cu cupele conice din turneul Vogue, urmată îndeaproape de cea albă din videoclipul ,,Like a Virgin”. Cândva un obiect rezervat budoarelor, bustiera a fost adusă în lumina reflectoarelor de către diva pop, care a transformat-o, cu mult tupeu, într-un ,,must have”. De la ,,Vogue” încoace, bustiera se poartă în loc de top, sub sacouri, cu bluze vaporoase pe deasupra sau – dacă ești cu adevărat îndrăzneață – combinată cu o fustă neagră, simplă.

PONT: Chiar dacă bustiera s-a ,,emancipat” şi a ieşit din sertarul de lenjerie direct pe stradă, scopul ei este să te facă să arăţi sexy, nu să lase impresia că ai uitat să-ți dai jos cămașa de noapte. Alege un model din satin, fără fundițe, dantelă sau aplicaţii inutile, pe care să-l poţi purta atât pe sub cămăşi sau sacouri, cât şi ca o piesă de sine-stătătoare.

5. CĂMAȘA ALBĂ

CONSACRATĂ  DE: JULIA ROBERTS, DIANE KEATON, UMA THURMAN

Uma Thurman a purtat-o cu pantaloni capri în ,,Pulp Fiction” (1994), Diane Keaton a împărțit cu ea gloria lui ,,Annie Hall” (1977), iar Julia Roberts a dus-o pe culmile celebrității în ,,Pretty Woman” (1990), când a intrat în faimosul hotel ,,Regent Beverly Wilshire” din Beverly Hills îmbrăcată într-o fustă minusculă și acoperită cu… cămașa albă a lui Richard Gere. Deși este simbolul oficial al simplității, acest element vestimentar reprezintă o sursă inepuizabilă de idei şi combinaţii. Ba chiar există și designeri, precum franţuzoaica Anne de la Fontaine, care au făcut carieră din colecţii bazate exclusiv pe reinventarea şi reinterpretatarea cămășii albe, sezon după sezon.

PONT: În garderoba ta trebuie să se afle neapărat o cămaşă albă simplă, cambrată, cu linie masculină, pe care să o porţi, pentru un plus de efect, cu… butoni de culori şi forme dintre cele mai originale. Sigur ai purtat măcar o dată în viaţă cravată, de ce n-ai ,,atenta” acum şi la ultimul bastion masculin: butonii?

6. PĂLĂRIA ,,FEDORA”

LANSATĂ  DE: INGRID BERGMAN ÎN ,,CASABLANCA”

Suedeza Bergman nu este doar una dintre puţinele femei de la Hollywood care au avut curajul să spună ,,nu” vocilor care-i susurau în ureche să-şi îndrepte dinţii, să-şi penseze sprâncenele prea groase sau să devină o ,,blondă americană”. Este şi singura femeie care a reușit vreodată să arate strălucitor.. în kaki. Ce-i drept, costumul kaki din ,,Casablanca” era combinat cu o pălărie de inspirație masculină, purtată pe-o parte. Michael Jackson însuşi s-a împroprietărit, ulterior, cu un gen similar de ,,fedora”, iar Rihanna, Justin Timberlake şi alte staruri din zilele noastre l-au acaparat definitiv în ultima perioadă.

SFAT: Aleasă cum trebuie, o pălărie îţi scoate în evidenţă coafura, ochii şi forma feţei, iar fedora – îndoită transversal pe partea de sus și cu borurile strâmte – este un model fără vârstă. Dacă prinzi gustul pentru pălării, de Revelion poți încerca și ceva extravagant: o pălăriuță în miniatură, care se prinde cu o agrafă în păr și care-ți va completa ținuta în mod original.

7. PERLELE

LANSATE DE: COCO CHANEL

CONSACRATE DE: AUDREY HEPBURN ÎN ,,MIC-DEJUN LA TIFFANY”

Dacă  se spune că diamantele sunt cele mai bune prietene ale fetelor, perlele ar putea juca fără probleme rolul doamnei elegante și cochete la care fetele se duc să ceară un sfat când vor să arate sofisticat. Chiar dacă Chanel le-a lansat şi le-a făcut celebre, imaginea lui Audrey Hepburn ca Holly Golightly în ,,Mic-Dejun la Tiffany’s”, purtând micuţa rochie neagră accesorizată cu perle va rămâne de-a pururi în memoria ,,fashionistelor” de pretutindeni. Dacă diamantele strigă ,,bling-bling”, perlele șoptesc ,,lux”, ,,rafinament” şi ,,subtilitate”. Mai ales că, spre deosebire de diamante, în cazul perlelor veridicitatea chiar nu contează! Însăși Mademoiselle Chanel le-a integrat fără complexe în categoria ,,costume jewelry”: gablonţuri realizate cu bun gust şi rafinament.

SFAT: Investeşte într-un şirag de perle de calitate, într-o nuanţă de ,,ivoire”, pe care să le poţi răsuci de mai multe ori în jurul gâtului. Poartă-le înfăşurate în trei şiraguri, la un decolteu adânc sau cu o cămaşă, ori atârnând liber, la un tricou simplu. Şi nu uita să te ţii departe de variantele în culori fistichii, cu diverse pandative atârnate. Ideea e să porţi perle, nu mărgele!

8. FUSTA ,,DE PRINȚESĂ”

LANSATĂ  DE: GRACE KELLY

REINTERPRETATĂ  DE: SARAH JESSICA PARKER

În filmul ,,Fereastra din spate” al lui Alfred Hitchcock, Grace Kelly, iubita personajului principal, apărea îmbrăcată într-o superbă rochie Edith Head, cu fustă voluminoasă de voal, simbolul eleganţei în moda anilor ‘50. Cincizeci de ani mai târziu, Carrie Bradshaw și silueta sa filiformă aveau să readucă fusta de prințesă în dulapurile noastre şi să-i marcheze ,,a doua viață” în modă. Prima apariţie în ,,Sex and the City”: episodul în care Carrie este pălmuită din greşeală de iubitul ei rus, apoi salvată de Mr.Big venit să-i declare, în sfârşit, că este ,,the one”. Ulterior, în cel de-al doilea film pentru marele ecran, Carrie se întâlneşte în souk-ul din Maroc cu vechea sa iubire, Aidan, purtând o ţinută în care, să fim sincere!, orice femeie ar visa să dea nas în nas cu un ,,ex”: tocuri, fustă de prinţesă cu mult voal mov şi tricou sport cu numărul la vedere (un tricou Dior, ce-i drept, dar conceptul contează!). Mesajul este clar: fusta de prinţesă merge cu orice, cu condiţia s-o iubeşti şi s-o porţi cu încredere!

SFAT: Chiar dacă este rezervată mai ales siluetelor subțiri, datorită volumului conferit de straturile de voal și tul, fusta de prinţesă poate fi purtată şi de femeile puțin mai plinuțe, cu condiţia să fie prinsă zdravăn cu o curea în talie, pentru a crea o formă de clepsidră. Combin-o cu piese contrastante – tricouri, topuri cu glugă sau maieuri simple și obligatoriu tocuri. Ideea e să pari o prințesă nonconformistă, nu o domnișoară de modă veche înecată în volane și danteluțe!

9. ANIMAL PRINT

LANSATĂ  DE: BRIGITTE BARDOT

Ironia sorţii: tocmai apărătoarea animalelor de pretutindeni a făcut celebru pentru întâia oară acest imprimeu în anii ‘60, afişându-se în haine leopard-print accesorizate cu berete și șaluri negre. Tot ea deţine şi secretul de ,,bună-purtare” a acestui imprimeu, atât de adorat şi urât deopotrivă. Ideea s-ar putea rezuma cam așa: nu complica lucrurile! Altfel spus: combinațiile animal print pe alb şi negru sunt suficient de elegante cât să atragă privirile dar și suficient de simple ca să nu-ți sufoce personalitatea și nici să lase impresia că ai aruncat pe tine cuvertura de pe pat. Dacă te simţi îndrăzneaţă şi te inspiră, totuși, o reinterpretare de negru combinat cu altă culoare, precum în colecţiile Dolce&Gabbana (negru cu maro, albastru sau violet), alege pantofi închiși la culoare şi renunţă la orice alte accesorii.

PONT: Păstrează distanţa faţă de combinațiile turbate de ciclamen, verde sau galben. Asta doar dacă nu ești rudă cu Lady Gaga sau dacă nu plănuiești să te duci la un carnaval costumată în Cruella de Vil.

10. SACOUL DIN TWEED

LANSAT DE: COCO CHANEL

Este singura piesă din dulapul tău care poate transforma blugii purtați cu teniși și banalul tricou alb într-o ținută de o eleganță princiară, făcându-ți instantaneu trecerea din categoria ,,sport” în cea de ,,divă”. Modelul original, cel creat, purtat şi…iubit de Coco Chanel este realizat din tweed în carouri, dungi sau cu model ,,sare-și-piper” şi reprezintă o mică operă de artă: buzunarele și marginile sunt bordate cu grijă iar nasturii reprezintă mici bijuterii cu forme şi culori aparte. Mai mult chiar, pentru a ,,cădea greu” pe tine și a-și păstra forma, marginile sunt căptușite cu un fir metalic. Asta nu înseamnă, însă, că trebuie să jinduieşti în van în faţa etichetelor de mii de euro ale brandului Chanel. Există reinterpretări reuşite, făcute de majoritatea mărcilor accesibile portofelului tău, care te scot instantaneu din orice încurcătură. Un sacou din tweed este la fel de versatil ca micuţa rochie neagră: îl poți purta ziua cu tricouri sau cămăși simple, iar seara cu un șirag de perle aruncat, neglijent, în jurul gâtului.

PONT: Fereşte-te de imprimeuri florale, de paiete sau de culori tari. Adevăratul sacou în stil Chanel este eminamente rafinat, deci investeşte într-o piesă alb-negru sau în combinaţii de culori pastelate.

Acest articol a fost semnat de Diana-Florina Cosmin în cadrul rubricii ,,Cosmo Exclusiv” din numărul din decembrie 2010 al revistei Cosmopolitan.

Acest articol a fost postat in Articole, Cosmopolitan, Moda & Imagine. Adauga in Bookmark acest link. Urmareste comentariile noi cu RSS feed pentru acest articol. Adauga un comentariu sau lasa un trackback: Trackback URL.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu este niciodata publicata sau transmisa unor terte persoane. Required fields are marked *

*
*

Puteti folosi urmatoarele etichete si atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>