Veni, vidi, 27

11 martie 2003

Este poate prima aniversare la care pot folosi, fara sa para nefiresc, expresia ,,Acum 20 de ani…”. Pentru ca fix cu 20 de ani in urma, ma gaseam in perioada cea mai fertila de ,,pepiniera” a viselor. Lasand deoparte faptul ca la 7 ani varsta de 27 mi se parea suspect de apropiata de pensie, majoritatea viselor pe care mi le-am trasat atunci au ramas aceleasi in esenta lor.

De multe ori am glumit cu prietenele mele, intreband, la ceas aniversar ,,Eh…acum te simti mai inteleapta?”. Este pentru prima oara cand, intr-adevar, ma simt mai inteleapta fata de precedenta aniversare. Acum pot privi spre tot ceea ce a fost cu detasare, seninatate si cu un soi de duiosie lipsita de regret. Ca alpinistul care a ajuns pe o culme (fie ea si intermediara) si priveste in jos spre potecile strabatute in drumul sau. Si, in loc de sudoare, crampe musculare si oboseala, simte o mare, mare liniste sufleteasca.

Da, acum inteleg, cu adevarat, ceva ce mi-a spus, candva, un om mult-mult mai intelept si batran decat mine: ,,In viata suferinta trece, dragostea ramane”.

Aseara mi-am dat singura o ,,tema de gandire„: sunt jurnalist, lucrez cu povesti si cuvinte, scriu, sterg si editez. Daca ar trebui sa-mi editez primii 27 de ani din viata, pe cine as scoate din ei (imi place mult expresia englezeasca ,,to write off”), cui i-as oferi un rol mai mare si cui i-as schimba replicile si importanta?

La sfarsitul ,,temei”, mi-am dat seama ca, tot pentru prima oara in 27 de aniversari, ca nu este nici macar UN singur lucru pe care l-as schimba. Desi am pierdut de multe ori – oameni, situatii, concursuri de imprejurari si sperante – n-as indrazni nici macar sa tulbur cu o suflare tot ceea ce a fost, de teama ca vreo rotita infima a acestui mecanism s-ar putea misca mai repede sau mai incet si ar putea sa altereze, cu o clipa, un grad, o jumatate de milimetru, tot ceea ce am ACUM.

Fotografia care ilustreaza aceasta postare a fost facuta cand implineam 19 ani, pe 11 martie 2003.  Daca Duhul ar iesi azi din lampa si mi-ar oferi sansa sa dau inapoi ultimii opt ani si sa-mi reiau viata din momentul in care suflam in lumanarile acelui tort, i-as multumi respectuos si as declina oferta. In urma cu 20 de ani, eram unul dintre acei copii care abia asteptau sa se faca mari ca sa-si poata indeplini visele. La aniversarea de 19 ani, suflam in tort cu dorinta de a vedea implinite aceleasi visuri. Si tocmai acum, cand ma simt atat de aproape de ele, sa vreau sa apas butonul de ,,rewind”? ,,No way, Jose”

Si, pentru ca, intr-adevar nimic nu este intamplator, exact cand scriam acest mesaj am primit pe telefon citatul zilei de la Nightingale-Conant, un site de dezvoltare personala si gandire pozitiva la care m-am abonat cu secole in urma si care a ramas, cumva din inertie, agatat de mine (si bine a facut!). In fiecare zi primesc un citat dintr-un scriitor care a lasat ceva interesant in urma pe lumea asta. Citatul de azi nu putea fi mai potrivit pentru starea mea de spirit. Si mai adevarat. Pentru cine intreaba…acesta este, la 27 de ani, laitmotivul vietii.

,,This is the time. This is the place. This is the vastness. Right here is paradise. Always, always” (Byron Katie)

Acest articol a fost postat in Jurnal. Adauga in Bookmark acest link. Urmareste comentariile noi cu RSS feed pentru acest articol. Adauga un comentariu sau lasa un trackback: Trackback URL.

6 comentarii

 1. Postat martie 11, 2011 la 8:18 pm | Permalink

  Paradisul e acolo unde vrei tu sa fie…

  La multi ani!

 2. Postat martie 12, 2011 la 6:42 am | Permalink

  La Multi Ani ! Restul e doar can-can… :)

 3. primarul
  Postat martie 14, 2011 la 9:07 pm | Permalink

  La multi ani!
  Postul acesta imi place mai mult decat orice articol publicat de tine oriunde!

Lasa un comentariu

Adresa de email nu este niciodata publicata sau transmisa unor terte persoane. Required fields are marked *

*
*

Puteti folosi urmatoarele etichete si atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>