Experiment: Dragostea cu termen de garantie

Când cineva îți promite că-ți vei găsi iubirea în șapte săptămâni, nu poate fi decât magician, escroc sau …guru internațional al relațiilor. Cosmo a testat, lucid și cârcotaș, teoria revoluționară care pune pe jar femeile de peste Ocean.

Multe dintre ,,micile bucurii” ale vieții vin cu rețete precise, în dozaj riguros: un tiramisu se prepară întotdeauna cu același număr de lingurițe de zahăr, în același interval de timp. O rochie superbă se croiește și se coase urmând aceiași pași, în aceeași ordine. Dar o poveste de dragoste? Când suntem suficient de ,,coapte” pentru marea iubire și când avem toate tivurile și faldurile la locul lor, pentru a ne putea face, cu foșnet de mătase și tafta, intrarea triumfală într-o relație? Psihologul american Katherine Woodward Thomas a scris cartea ,,Calling In The One”, prin care promite femeilor că-și vor găsi dragostea vieții în numai șapte săptămâni. După mesaje furtunoase primite de la prietene de peste Ocean care se declarau extaziate de teoriile lui Thomas, am devenit puțin curioasă, dar și sceptică. Răsfoind cartea, m-a intrigat recomandarea de a face cursul ,,împreună cu alte persoane”, pentru mai multă motivație. Așadar m-am gândit să-l fac… împreună cu multe alte persoane. Mai precis cu toate cititoarele Cosmo. Timp de șapte săptămâni am avut, zilnic, câte o temă de analizat, scris și digerat. Nu mi-am găsit, deocamdată, iubirea vieții. În schimb, am obținut câteva mici victorii personale la care cârcotașa din mine nu s-ar fi așteptat. Citiți și încercați.

SĂPTĂMÂNA 1: Pregătește-te pentru iubire.

CE AI DE FĂCUT: Să te analizezi la rece.

Experimentele din prima săptămână păreau enervant de ușurele și am fost tentată să le sar. Mă bucur că n-am făcut-o până la urmă, pentru că s-au dovedit a fi mai profunde decât credeam. De la penibilul suprem – cele cinci minute zilnice în care trebuia să-mi intind mâinile în lateral și să rostesc ,,Îmi deschid inima pentru dragoste” – până la stabilirea celor zece elemente esențiale de care am nevoie într-o relație și enunțarea lor la persoana întâi. Altfel spus, dacă pe primul loc pe lista ta se află ,,Un iubit care să mă respecte și să mă considere specială”, formula cu care trebuie să înceapă noua ta abordare este ,,Mă respect și mă consider specială”. Vei fi surprinsă, dar trecerea la persoana I singular îți poate pune intențiile sub semnul întrebării. De multe ori, așteptăm de la alții ceea ce suntem incapabile să ne oferim singure. Și, brusc, atunci când ne apucăm să așternem pe hârtie obiectul dorinței, scopurile noastre încep să sune neverosimil (,,Dar, de fapt, eu nu mă simt specială deloc, ba chiar sunt complet banală…”). Tocmai aici începe munca! Dacă ai impresia că nu există niciun fel de bariere în viața ta care să țină dragostea la distanță – decât ghinionul și penuria de bărbați eligibili – prima săptămână de practică ,,a la Thomas” îți va zgudui din temelii viziunea despre propria persoană. Înainte să te întrebi de ce nu cade rochia așa cum trebuie și de ce faldurile nu arată ca-n filme, ar fi cazul să-ți dai seama că lucrezi, de fapt, cu ,,materialul clientului”: cu tine însăți.

–-

SĂPTĂMÂNA 2: Încheie-ți socotelile cu trecutul!

CE TREBUIE SĂ FACI: Să-ți accepți pierderile.

Privește-ți viața de până acum ca pe un portofoliu de acțiuni. Așa cum criza de la finalul lui 2008 i-a silit pe mulți investitori să tragă linie și să-și calculeze găurile negre din conturi, momentul adevărului a sosit și pentru tine: care sunt relațiile falimentare pe care le-ai întreținut în speranța că, odată și odată, se vor împlini așa cum ți-ai imaginat? Care sunt legăturile toxice pe care refuzi să le tai de la rădăcină? Și, mai ales, care sunt cele mai mari renunțări pe care eviți, de ani de zile, să ți le asumi, deși lista lucrurilor negative cu care te-ai procopsit de pe urma lor devine tot mai lungă? Făcând un mini-sondaj în jurul meu, majoritatea femeilor au recunoscut, cu jumătate de gură, că întrețin o relație care nu prea se îndreaptă nicăieri, din teama că nu ar veni altceva mai bun în loc; că le e jenă să întoarcă spatele prietenelor bârfitoare, invidioase și negativiste, pentru a nu provoca un conflict, ori că se tem să fie rănite din nou, așa că afișează în fața tuturor bărbaților un scut impenetrabil.

Un prim pas înainte: fă-ți o listă cu toți oamenii care au greșit față de tine în trecut și trece în dreptul fiecăruia partea TA de vină. Exact, asumă-ți responsabilitatea, chiar și în cazurile extreme, în care nu te poți vedea altfel decât în postura de victimă! Îi porți ranchiună fostului iubit care te-a înșelat de zeci de ori, dar tu ai fost cea care nu a retezat răul din rădăcină de prima dată când a simțit o lipsă de respect din partea lui. Știai că o anumită persoană te invidia în secret, dar ți-ai ignorat în repetate rânduri intuiția și ai întreținut o relație care, în final, ți-a zdruncinat încrederea în prietenie. Prin slăbiciune, imaturitate sau acceptare tacită, și tu ai consimțit la  ceea ce ți s-a întâmplat și e cazul să-ți accepți vina. Al doilea pas: stabilește ce ai avut de învățat de la fiecare dintre oamenii care au greșit față de tine. Orice experiență care ți-a lăsat un gust amar ți-a predat, automat, și o lecție de viață valoroasă.

––

SĂPTĂMÂNA 3: Vindecă rănile!

CE AI TU DE FĂCUT: Privește cu atenție în oglindă!

Fiecare dintre noi deține ,,una bucată convingere fermă”, cu care conviețuiește de-o viață întreagă, atât de pașnic încât aproape nici nu mai simte că s-ar afla acolo, când, de fapt, ea îi face și desface, din umbră, toate relațiile importante.

Câteva dintre convingerile însușite de timpuriu și pietrificate în structura interioară a femeilor cu care am discutat: ,,Sunt prea complicată să mă iubească cineva”, ,N-o să fiu niciodată frumoasă și iubită, dar o să fiu deșteaptă și respectată” sau ,,Oamenii nu te iubesc decât dacă le faci mereu pe plac”. Toate relațiile cu alte persoane pornesc, în esență, de la raporturile pe care le avem cu noi însene. Privind ceea ce se materializează în jurul nostru, ne putem identifica propriile lipsuri interioare, ca și cum am privi într-o oglindă.

Te simți înconjurată de bărbați care nu te bagă în seamă și pentru care pur și simplu nu exiști? Gândește-te cum alegi, tu singură, să nu te bagi în seamă: nu cumva te pui mereu pe ultimul plan și preferi să-ți exilezi micile plăceri la finalul unei liste kilometrice de responsabilități și obligații? Atragi doar bărbați inaccesibili? Gândește-te cum ești tu inaccesibilă față de propria persoană: nu cumva refuzi să-ți accepți adevăratele dorințe de teamă că sunt prea ambițioase sau de-a dreptul irealizabile? Fă-ți o listă cu toate tiparele pe care le-ai experimentat în relațiile de până acum (bărbați cu aversiune la căsătorie, bărbați care dispar când ți-e lumea mai dragă, neserioși, bărbați fără cuvânt etc) și, pentru fiecare dintre ele, caută cauza posibilă… în relația ta cu propria persoană. Nu trebuie să sapi prea mult…cel mai adesea e mai evidentă decât crezi și se regăsește în comportamentul tău zilnic.

–––––

SĂPTĂMÂNA 4: Stabilește-ți direcția!

CE TREBUIE SĂ FACI: Să alegi, să selectezi, să renunți.

Primele trei săptămâni au fost, în limbaj ingineresc, perioada de demolare. Nu poți construi o casă cu o grădină luxuriantă fără să îndepărtezi mai întâi tot ce a fost înainte, să smulgi buruienile și să arunci molozul, lăsând terenul neted, numai bun pentru turnarea fundației.

În săptămâna cu numărul patru am avut ocazia să fac exact ce-mi place mai mult: să visez cu ochii deschiși. Să-mi fac planuri, să notez scopuri. Ideea de bază: cum ar arăta viața ta ideală, dacă fiecare lucru pe care ți-l dorești acum s-ar afla la locul său. Nu te instig la fantezii imposibile, ci la dorințe realiste, bazate pe ceea ce te face fericită cu adevărat (pe care le-ai conștientizat săptămâna anterioară, în analiza relației cu tine însăți). Apoi, gândește-te și ce te ține pe loc din realizarea lor.

Cel mai adesea, vei descoperi că adevărata frână vine tot din interior, în special din teama (sau convingerea) că nu ești suficient de talentată, de creativă, de demnă de a fi iubită, de fermecătoare și așa mai departe. Construiește-ți viața ca pe o casă, selectând ca materiale doar lucrurile care te interesează cu adevărat. Nu poți să amenajezi același spațiu în zece stiluri diferite, ci trebuie să te decizi care dintre ele îți place mai mult și să fii consecventă alegerii făcute. Și, cel mai important, să știi să renunți la tot ceea ce nu cadrează cu viziunea ta. Întotdeauna, ca să câștigi un lucru valoros trebuie să renunți la o sumedenie de mărunțișuri neimportante și consumatoare de timp.

––

SĂPTĂMÂNA 5: Alege-ți prioritățile!

CE TREBUIE SĂ FACI: Să înveți să fii egoistă.

Cel mai interesant principiu deprins de la Thomas este următorul: când alegi să te superi pe cineva și îl lași cu bună-știință să-ți provoace o stare de furie, îți cedezi, de fapt, din puterea personală. Atunci când ești suficient de sigură pe tine și ai încă toată forța ,,la purtător”, îți poți permite să fii generoasă cu lipsurile celor din jur și, în loc să te enerveze micile lor scăpări, să le treci cu vederea. Nu este vorba de pasivitate, ci de auto-protecție: pentru că nu mediul îți construiește fericirea, fiecare om din jurul tău e liber să se poarte cum simte, fără vreo responsabilitate directă față de starea ta de spirit. Această lecție are ramificații directe spre viața ta sentimentală: înainte de a reuși să atragi relația mult-visată trebuie să reușești să-ți creezi o relație sănătoasă cu tine însăți.

Ca să-ți găsești perechea, ,,jumătatea” pe care o reprezinți chiar tu trebuie să fie suficient de puternică încât să se susțină singură, fără să-și hrănească așteptările din gesturile sau favorurile de atenție ale celorlalți. Pare contrariul a ceea ce promovează cartea – găsirea unei relații – dar până când nu îți dai seama cât de puternică ești de una singură vei căuta mereu pe cineva care să umple un gol sau mai multe în viața ta. Nu întâmplător, o vorbă deșteaptă spune, de când lumea, că o relație fericită este cea în care dragostea partenerilor unul față de celălalt este mai mare decât nevoia lor, unul de celălalt.

Cel mai important exercițiu al săptămânii: învață să-i…dezamăgești pe ceilalți. Exact. Învață să spui ,,nu” fără teama că vei pierde simpatia celor din jur și susține-ți ideile fără să te gândești că vei deveni nepopulară. Cei care te iubesc trebuie să te accepte exact așa cum ești, cu toate lucrurile în care crezi cu adevărat, iar tu trebuie să faci același lucru pentru ei. Dragostea nu se cerșește și nici nu se câștigă cu favoruri, mergând tiptil-tiptil prin viață pentru a nu-l deranja pe celălalt. Vine firesc, atunci când e momentul.

–––-

SĂPTĂMÂNA 6: Alege fericirea.

CE TREBUIE SĂ FACI: Detașează-te!

Pasul esențial care face diferența între vis și realitate îl reprezintă gradul nostru de atașare față de scopurile trasate. Mi s-a părut cea mai dificilă lecție, pe care încă mă lupt s-o stăpânesc, dar mă consolez cu gândul că și simpla conștientizare tot deschide calea spre reușită. Chiar dacă pasiunea investită într-o dorință este un combustibilul prețios care îți ajută visul să ajungă la destinație, trebuie să ai grijă să nu sfârșești cu vehiculul în decor doar pentru că ții mâinile pe volan cu atâta încrâncenare încât nu mai vezi nimic altceva în jur. Ai cu atât mai multe șanse să obții un lucru cu cât ești mai relaxată în legătură cu perspectiva de a…nu-l obține exact când vrei, cum vrei și cum ți-ai creionat în minte că se va întâmpla. Știu că e greu să lași frâiele din mână, mai ales când îți dorești ceva foarte mult, dar totuși: permite-i vieții să te surprindă puțin. Ai încredere că, prin muncă susținută în direcția visului tău, vei ajunge în cele din urmă la destinație. Doar că, pe drum, ar putea să apară ocoluri, semne de circulație nesuferite, chiar și hopuri pe care trebuie să le depășești cu grație. Nu te stresa cu regizarea tuturor detaliilor. Muncește din greu, ai încredere în tine, dar în loc să-ți toci nervii pentru fiecare amănunt, alege să te relaxezi și să te bucuri de călătorie, exact așa cum este ea. Adesea e mai plăcută și valoroasă decât destinația însăși!

––-

SĂPTĂMÂNA 7: Împlinirea iubirii

CE TREBUIE SĂ FACI: Alege ceea ce ai.

Dacă în prima săptămână mâinile deschise pentru primirea iubirii erau un gest simbolic, în ultima săptămână metafora se transformă în acțiune concretă. Nu vei mai avea febră musculară de pe urma întinderii brațelor, în schimb va trebui să-ți flexezi toți mușchii voinței pentru a te deschide către iubire cu adevărat. Ideea de bază: scapă de convingerea de tip ,,Atunci când voi avea dragostea prezentă în viața mea, voi fi mai iubitoare, mai drăguță și mai recunoscătoare față de ceea ce mă înconjoară”.

Răstoarnă propoziția cu susul în jos și pune-te pe treabă: fii drăguță, iubitoare și recunoscătoare pentru tot ceea ce ai în această clipă. Începe cu numărul din Cosmo pe care îl citești, vremea frumoasă de afară și copilașul care tocmai ți-a zâmbit în metrou. Iubirea va veni abia după ce tu vei fi reușit să-ți iubești viața exact așa cum este ea acum, fără nimic în plus sau în minus. Niciodată nu se va întâmpla invers, din păcate, oricât de mult ne-am dori asta în zilele mohorâte în care ne-am trezit cu fața la cearșaf și cu sufletul plouat.

După șapte săptămâni de lectură pe bucățele, cartea Barbarei Woodward Thomas m-a surprins neașteptat de plăcut prin povești și prin provocările lansate (care te scot, garantat, din zona de confort), dar n-a reușit să-mi șteargă gustul amar din promisiunea cu iz de marketing asociată titlului. Nimeni, nici chiar de dragul spectacolului, nu poate avea obrăznicia să-ți promită o iubire ,,la termen”.

La capătul experimentului însă, cartea reușește să ofere, totuși, ceva prețios. Un ,,ceva” care reprezintă baza tuturor celorlalte relații: o mai bună cunoaștere a propriei persoane și a lucrurilor deopotrivă mărunte sau grandioase care te fac fericită. Dincolo de canoane, convingeri prăfuite și tipare trasate de societate. Dacă Thomas ar promite asta din start, și-ar putea ține cuvântul față de cititoarele ei. Și ar fi, oricum, cea mai importantă și dificilă lecție dintre toate.

Acest articol a fost semnat de Diana-Florina Cosmin în cadrul rubricii Tu cu tine din numărul din mai 2011 al revistei Cosmopolitan.

www.cosmopolitan.ro

Acest articol a fost postat in Articole, Cosmopolitan. Adauga in Bookmark acest link. Urmareste comentariile noi cu RSS feed pentru acest articol. Adauga un comentariu sau lasa un trackback: Trackback URL.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu este niciodata publicata sau transmisa unor terte persoane. Required fields are marked *

*
*

Puteti folosi urmatoarele etichete si atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>