Pierduta in ,,Triunghiul Iubirilor”?

Foto: istockphoto

Crezi în vreo ,,teoremă” care să  transforme un triunghi amoros într-un cuplu fericit? Nu te aventura s-o aplici înainte să-ți pui cinci întrebări fundamentale.

În dragoste și-n război totul e permis. Dacă ai cochetat vreodată cu această idee, inventată parcă spre consolarea femeilor predispuse să suspine după bărbați cu verighetă pe deget, avem o veste proastă. Tocmai a expirat!

Această logică destul de șubredă era valabilă pe vremea când domnișoarele cu logodnici plecați pe front erau curtate asiduu de amorezi fără uniformă ori când, din contră, visau cu ochii deschiși la statutul de ,,titulare” în inima bărbatului iubit. Asta se întâmpla cu câteva decenii înainte să ne familiarizăm cu ideea de karma – și mai ales cu aceea de karma negativă! – și înainte ca protocoalele diplomatice încheiate la Geneva să decidă, negru pe alb, că nici măcar la război nu poți face chiar ce-ți taie capul!

Nu înseamnă, însă, că lacrimile de taină au secat sau că femei care ar putea avea relații împlinite, cu finalitate la starea civilă, nu se amăgesc în continuare cu gândul că dragostea eternă le scuză statutul de amante. Pentru că tentațiile sunt numeroase iar granița dintre ,,permis” și ,,interzis” tot mai subțire, Cosmo te provoacă să analizezi la rece iluziile cu care se amăgesc femeile îndrăgostite de…bărbații altora. Ceea ce cunoști nu te poate răni!

1. CUM TE AMĂGEȘTI:

,,Să  renunț la el ar însemna să pierd iubirea vieții mele”

ÎNTREBAREA FUNDAMENTALĂ: ,,De ce mă subestimez într-un asemenea hal?”

,,Nu e ironic să-l cunosc pe bărbatul visurilor mele/Și apoi s-o cunosc pe frumoasa lui soție?” cânta Alanis Morissette în ,,Ironic”. Ba da, însă viața este atât de ironică pe cât îi dai tu voie să fie. Deloc întâmplător (și nici ironic!), femeile care au tendința de a se îndrăgosti de bărbați ,,interziși” – fie ei însurați, implicați în relații de lungă durată sau doar indisponibili emoțional – duc adesea lupte crunte cu propriile nesiguranțe.

Când Claudia, în vârstă de 23 de ani, l-a cunoscut pe Alex (26 de ani), a fost convinsă că el este ,,the one”, în ciuda faptului că acesta era implicat într-o relație care dura de șapte ani de zile. La momentul respectiv, Claudia avea la activ un șir de relații nefericite și se simțea singură, fără poftă de viață. Speculându-i vulnerabilitatea, Alex i-a susurat în ureche exact ceea ce dorea să audă. ,,Mi-a explicat că relația lui nu funcționează și că a încercat să-i pună punct dar prietena lui nu poate rezista psihic unei despărțiri”, își amintește Claudia.

Deși cuvintele lui păreau desprinse din ,,Manualul mincinosului modern”, atitudinea de gentleman, simțul umorului și romantismul mesajelor și telefoanelor zilnice au convins-o pe Claudia să se arunce cu capul înainte într-o relație fără niciun viitor, dar care o făcea să se simtă îndrăgostită, fericită și …vie. ,,Pe de-o parte mă chinuia vinovăția, dar pe de altă parte mi-era teamă să renunț la fluturașii din stomacși să revin la viața mea anostă”, se justifică ea.

În cele din urmă, Alex s-a însurat cu prietena lui – cu care relația era departe de a fi ,,disfuncțională” – iar Claudia a rămas să strângă cioburile unei alte iubiri eșuate. Nu regretă, însă, nimic. ,,Dacă nu aveam această dezamăgire, nu mi-aș fi dat seama că problema e la mine și nu la bărbații din viața mea”, crede ea. Când ești singură de prea mult timp, ai impresia că orice tren care-ți iese în cale poate fi și ultimul, așa că ești tentată să te urci din mers, fie că ai bilet sau nu. Nimic mai greșit! Ai răbdare și așteaptă ,,expresul” care să te ducă în direcția care vrei tu. N-ai cum să-l prinzi dacă te mulțumești să urci în primul ,,personal” dărăpănat care apare în gară!

UN STROP DE REALITATE: Femeile care se mulțumesc cu locul al doilea în inima unui bărbat sunt convinse în sinea lor că oricum nu ar putea obține ceva mai bun. Când te complaci într-o relație care-ți oferă doar jumătăți de măsură, mesajul pe care îl transmiți este același: ,,Nu merit mai mult de-atât”.

2. CUM TE AMĂGEȘTI:

,,Relația lui este un infern, dar se sacrifică pentru binele iubitei/soției”

ÎNTREBAREA FUNDAMENTALĂ:

,,Vorbim de un bărbat sau de o soră de caritate?”

Dacă  ar fi să enumăr toate dățile în care am auzit o femeie căinând sacrificiul unui bărbat pe altarul unei relații nefericite/infernale/disfuncționale (sau orice alt adjectiv dramatic pe care-l poate născoci un mascul chitit pe aventuri extraconjugale), ar reieși că 99% din populația de gen masculin a lumii este formată din martiri.

Refrenul nefericirii l-a auzit și Andreea (29 de ani) din partea lui Tudor (30 de ani), care locuia de patru ani cu iubita lui și își descria paradisul conjugal ca fiind mai degrabă …iadul. ,,Femeia aia nu gătește nimic, e obsedată de muncă și vine de la serviciu țâfnoasă, trântind și bufnind”, îmi povestea Andreea, revoltată și așteptând să primească din partea mea o mângâiere pe creștet și un îndemn de a-l salva pe bietul nefericit din ghearele ,,scorpiei”.

,,Mi-e greu să cred că ar fi trăit patru ani cu o asemenea femeie”, am rămas eu implacabilă în îndoielile mele. ,,Toți prietenii lui se întreabă același lucru. Mi-a spus că nimeni n-o suportă, dar el n-o poate părăsi pentru că l-a amenințat că se sinucide”, mi-a replicat Andreea sec, butonându-și telefonul mobil în căutarea ultimului mesaj de la ,,iubi”. Iad conjugal, iubita-căpcăun, sinucidere și mesaje romantice: toate ingredientele unei telenovele în toată regula. Singurul ,,telespectator” suficient de credul: Andreea.

După trei luni de relație secretă, presărate cu declarații de dragoste și deznădejdi profunde din seria ,,Uneori cred că nu voi putea fi niciodată fericit cu tine, va trebui să mă sacrific pentru binele ei”, Tudor a dispărut din peisaj. După o săptămână, un telefon a lămurit situația, marcând ultimul episod al telenovelei. Fără happy-end. Ca să vezi…prietena lui Tudor fusese pe punctul de a fi călcată de o mașină pe trecerea de pietoni, prilej ideal ca amândoi să-și dea seama cât de incredibil de fragilă este viața și să decidă să mai acorde o șansă relației lor ,,infernale”. Cinematografic de-a dreptul!

,,Cât ghinion pot să am”, îmi suspina Andreea în telefon. ,,Și când mă gândesc că era pe punctul să se despartă de ea”. Ghinion? Eu l-aș numi mai degrabă norocul de a fi scăpat la timp de un asemenea exemplar jalnic, cu un tupeu de mincinos ieșit din comun!

UN STROP DE REALITATE: Oamenii sunt ființe care se hrănesc cu fericire, dragoste, entuziasm. Ai auzit vreo persoană normală afirmând, senină ,,Nu mă interesează fericirea, prefer să-mi fie rău și să stau cu cineva care-mi face viaţa un calvar”? Gândește-te la asta data viitoare când vreun bărbat va încerca să pozeze în victimă ca să-ți fure inima.

3. CUM TE AMĂGEȘTI:

,,În dragoste trebuie să fiu egoistă: e vorba de fericirea mea contra fericirii ei”

ÎNTREBAREA FUNDAMENTALĂ:

,,Sunt pregătită  să privesc peste umăr (și să merg cu ochii-n pământ!) toată viața?”

Contrar a ceea ce cred femeile îndrăgostite de bărbații altora, karma nu este doar o poveste, iubirea nu șterge sentimentul de vinovăție, iar după despărțire umbra ,,fostei” nu se înalță pur și simplu în văzduh lăsând noul cuplu să trăiască fericit până la adânci bătrâneți. De cele mai multe ori, iubirea durează până la prima ceartă.

Asta a pățit Iuliana (30 de ani), care nu s-a simțit cu adevărat ,,cealaltă femeie” decât în momentul în care iubitul său și-a părăsit prietena cu care locuia de zece ani și s-a mutat cu ea. ,,Lucrurile au mers minunat în primele două săptămâni, după care a început să-mi reproșeze diverse lucruri, dându-mi-o drept exemplu pe fosta iubită”, își amintește ea. Panta descendentă a continuat când Iuliana a început să se simtă arătată cu degetul.

,,Vedeam cum prietenii lui mă priveau ca pe o intrusă iar părinții mei erau dezamăgiți că am stricat o relație”, povestește ea. Nu știu în ce măsură oamenii din jur își iroseau timpul dezaprobându-le relația sau cât de mult ,,lucrau” în subconștient sentimentele de vinovăție ale Iulianei, dar în cele din urmă, fiecare și-a văzut de drumul său. Un motiv in plus pentru despărțire: faptul că orice femeie pe o rază de zece kilometri era privită de Iuliana ca o posibilă amenințare. Când știi că ai câștigat într-un meci unu-la-unu cu rivala, rămâne să te bântuie o întrebare: ,,Oare mă va învinge și pe mine cineva?”.

UN STROP DE REALITATE: Orice relație mai lungă de cinci ani de zile lasă urme adânci în memoria și felul de a fi al unei persoane. Oricât de mare ar fi iubirea, un bărbat care a avut de ales între două femei va ajunge, inevitabil, să compare cele două relații. Chiar dacă tu ești cea aleasă, nu te aștepta să rămâi  mereu învingătoare ,,din oficiu”!

5. CUM TE AMĂGEȘTI:

,,Dacă  ar reuși să se despartă de ea, am fi amândoi foarte fericiți”

ÎNTREBAREA FUNDAMENTALĂ:

,,Chiar vrea să se despartă?”

Pentru fiecare bărbat cu un izvor nesecat de argumente beton-armat pentru a explica de ce NU poate ieși dintr-o anumită relație există cel puțin o femeie gata să-l bată pe umăr, să-l înțeleagă și să-i ofere, la nevoie, și umărul și inima ei. Pentru acest gen de îndrăgostite, povestea nu se termină cu happy-end decât în cazuri rarisime, atât de senzaționale încât ar merita ecranizate în pelicule de Hollywood.

O lege dovedită empiric: dacă un bărbat aflat într-o relație se îndrăgostește cu adevărat de altcineva, va acționa rapid într-o direcție sau alta. Ioana (27 de ani) l-a cunoscut pe Andrei, de aceeași vârstă, când amândoi erau implicați în relații care durau de ceva vreme. După o dragoste fulgerătoare, la prima vedere, cei doi și-au dat seama că trebuie să-și încheie socotelile cu trecutul pentru a fi împreună. S-au căsătorit în mai puțin de un an și sunt în continuare fericiți.

Motivul este simplu: când știi că ai întâlnit persoana potrivită, nu ai nevoie de foarte mult timp să te dezmeticești. Când e vorba doar de o aventură fără viitor, apar pretexte, obstacole și justitficări interminabile. La poveștile de dragoste cu final fericit se raportează, însă, toate femeile care au suspinat vreodată pentru ,,bărbatul alteia”. În ciuda tuturor semnalelor de alarmă, acestea se încăpățânează să spere,  luni și ani de-a rândul, că vor fi ,,excepția” care ajunge la altar, nu ,,regula” care rămâne să ude perna de lacrimi.

UN STROP DE REALITATE: Când un bărbat se îndrăgostește cu adevărat, toate pretextele din lume nu-i pot sta în cale. Altfel, privește adevărul în față: e vorba de o simplă aventură.

Acest articol a fost semnat de Diana-Florina Cosmin în cadrul rubricii ,,Tu cu tine” din numărul din septembrie 2010 al revistei Cosmopolitan.

Acest articol a fost postat in Articole, Cosmopolitan, Lifestyle. Adauga in Bookmark acest link. Urmareste comentariile noi cu RSS feed pentru acest articol. Adauga un comentariu sau lasa un trackback: Trackback URL.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu este niciodata publicata sau transmisa unor terte persoane. Required fields are marked *

*
*

Puteti folosi urmatoarele etichete si atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>