Esti gata sa-ti descoperi charisma?

Cu toții ne naștem cu ea, dar majoritatea o ,,rătăcim” sau alegem s-o ignorăm pe parcursul vieții. Contrar prejudecăților, charisma se reînvață sau se șlefuiește în doar patru pași.

Facem zilnic slalom printre afirmații precum ,,Bush junior nu a avut charisma tatălui său”, ,,Meg Ryan nu este o actriță frumoasă, dar are charismă” sau ,,Steve Jobs de la Apple este cel mai charismatic CEO din lume”. ,,Charisma” este un activ intangibil, un ,,je ne sais quoi” pe care îl recunoaștem cu ușurință la alții dar ne dovedim stângaci în a-l defini sau a-l regăsi în noi înșine. Dicționarul îl numește ,,un dar particular conferit oamenilor prin grația divină”, în timp ce sociologul Max Weber îl considera o formă de autoritate care îl transformă pe posesor în lider de opinie.

Indiferent cum se definește charisma în cărți și tratate, ne-am dori cu toții să putem capta privirile celor din jur și să-i atragem ca un magnet, pentru că un asemenea ,,dar” s-ar traduce în fericire, bani, faimă, dragoste și succes, adică exact ,,Top 5” al așteptărilor noastre de la viață. Numită și farmec personal, charisma trebuie să fie ,,validată” de restul lumii, dar pornește din interiorul tău. Și, dacă până acum ai fost ferm convinsă că ,,darul tău divin” s-a pierdut undeva pe drum și că ești ,,fata bună” căreia nu i-a fost dat să strălucească, ne-am hotărât să-ți răsturnăm toate teoriile cu susul în jos. Așează-te comod și citește cu inima deschisă strategia Cosmo pentru o charismă cum nu sperai să ai vreodată!

ADOPTĂ POZIȚIA POTRIVITĂ

Cu toate ne-am făcut griji într-un moment al vieții că suntem cam prea ,,banale”, ,,fără nimic special”, ,,șterse” sau, cum s-ar spune în ziua de azi, fără potențial de ,,divă”. Ne-am întrebat cine ne-ar iubi sau aprecia pe noi, atât de îndepărtate de perfecțiune cum suntem, într-o lume de frumuseți dăruite de mama natură (sau de mâna chirurgului!), care ne eclipsează în doi timpi și trei mișcări. De câte ori mă străbate un asemenea gând fugar, îmi vine în minte cartea Marthei Beck, ,,Steering by Starlight” și un exemplu cuceritor legat de siguranța de sine, pe care Beck îl oferă din propria experiență.

Într-o zi în care moralul său e la pământ, din motive suspect de asemănătoare cu sindromul ,,femeii fără sare și piper”, lui Beck îi cade în mână o fotografie a unei celebrități nou-apărute și are o revelație. ,,Din acel moment am devenit fanul lui numărul unu și totul s-a schimbat”, scrie ea în carte. Iar eu am devenit fana ei numărul unu după ce am citit și numele ,,celebrității”: Uno, un cățel rasa Beagle care câștigase prestigiosul concurs Westminster Kennel Club, rezervat celor mai frumoase exemplare canine. Simpatici, calmi și afectuoși, câinii Beagle nu au nimic special. Nu au o ținută princiară, un colorit ieșit din comun sau simțuri mai ascuțite ca media. Merg rapid și țanțoș, dând vesel din codiță, cu urechiușele maronii atârnând poznaș. Sunt haioși, dar nu impresionanți și, după cum explica, savuros, Martha Beck, în sprijinul revelației sale: ,,Cățelușii Beagle sunt pentru rasa canină echivalentul maieurilor albe de bumbac din modă”. Neutri, care nu ies în evidență și, pur și simplu…obișnuiți!

Cu toate astea, cățelușul Beagle câștigase prestigiosul concurs în fața unor exemplare mult mai impresionante tocmai pentru că își purtase cu mândrie și cu ,,atitudine” caracterul comun: defilase țanțoș, cu coada sus, nu mârâise la microfonul reporterilor (ci, dimpotrivă, îl confundase cu o …acadea) și adoptase o poziție dreaptă și fermă în timpul tuturor exercițiilor de dresaj. Altfel spus, micuțul patruped își purtase cu personalitate ,,banalitatea”. Cât despre noi… indiferent cât de inteligente sau frumoase suntem, tot ținuta și atitudinea ne pecetluiesc soarta.

Conform unor studii făcute de psihologii americani, mai mult de jumătate dintre noi ne petrecem cea mai mare parte a zilei într-o postură fizică sinonimă cu ratarea. Umerii aduși în față, spatele curbat, plus o mimică de epuizare și plictiseală. Cât despre atitudine: am învățat încă din copilărie că ieșind în evidență atragem invidia și răutățile celor din jur, așa că încercăm să fim cât mai ,,neutre” posibil. Scriitoarea Marianne Williamson sintetiza problema multor femei într-o singură propoziție: ,,Să n-ai impresia că faci un bine lumii dacă te subestimezi”, iar cuvintele ei ar trebui să ne răsune în urechi de câte ori tindem, inconștient, să ne facem ,,mici de tot” în fața cuiva. Începând de mâine, mergi cu spatele drept și pieptul înainte iar dacă e nevoie, exagerează poziția până când vei începe să te simți suficient de sigură pe tine. Încordează mușchii spatelui și gândește-te la cea mai charismatică persoană pe care o cunoști și căreia ți-ai dori să-i ,,clonezi” farmecul. Apoi zâmbește și menține poziția pe tot parcursul zilei. Cățelul Beagle nici n-a avut nevoie de mai mult.

CHIAR DACĂ TREMURI, ACȚIONEAZĂ!

Sociologul francez de secol XX Pierre Bourdieu a luat teoria predecesorului său Max Weber privind charisma și a presărat-o cu câteva exemple practice. Acceptând faptul că o charismă trebuie recunoscută de cei din jur, Bourdieu a introdus un element definitoriu, și anume faptul că efectul pe care farmecul nostru îl are asupra celorlați trebuie testat printr-un ,,act inaugural”: o bătălie câștigată, un speech memorabil sau un gest care să ne individualizeze în ochii celoralți.

Aici intervine, însă, marea problemă. Odată ce ne-am lipit eticheta oficială de ,,lipsiți de charismă”, mintea noastră a intrat, automat, într-un ,,safe-mode”: inconștient, simțim că trebuie să ne protejăm de situațiile care ne-ar putea pune în dificultate, adică taman cele pe care ni le închipuim rezervate oamenilor puternici, dezinvolți, care știu să atragă privirile.

Astfel, încetul cu încetul ne închidem singure într-o ,,colivie” pe care ne-am trasat-o chiar noi, după fiecare limită auto-impusă. ,,Cum să dau o probă la TV când eu nu sunt deloc expresivă”? Prima linie a fost deja trasată. ,,Vorbit în public? Cred că glumești…m-aș fâstâci și toată lumea ar râde de mine!”. Iată și ușa coliviei. ,,Să rup eu tăcerea de la masă cu o glumă? Toată lumea m-ar considera deplasată, nici vorbă!”. Și iată cât de ușor se construiește și acoperișul acestei teorii șubrede. Pentru acest al doilea pas, nu există cale ușoară, nici pretexte sau scuze.

Dacă cea mai mare teamă este să te afli în centrul atenției, în lumina reflectoarelor, la următoarea petrecere la care ești invitată alege cea mai extravagantă ținută din dulap și poart-o simțindu-te o adevărată zeiță. Începi să te bâlbâi doar la gândul unui speech în public? Oferă-te să iei cuvântul la următorul eveniment al companiei sau înscrie-te la un workshop de artă teatrală, ca să ții speechuri…în lumina reflectoarelor. Principiul ,,prefăcătoria e mama succesului” se aplică perfect aici, pentru că pe măsură ce te vei preface că ești o divă….vei ajunge să te simți și să devii cu adevărat una.  Nu-i de mirare că majoritatea actrițelor de succes își amintesc cu duioșie de perioada în care erau ,,timide și speriate”, iar pozele lor din adolescență și prima tinerețe le arată de-a dreptul insipide. Gândește-te la charisma ta ca la o pepită de aur ascunsă într-o stâncă. Pentru a ajunge la ea, trebuie să dai la o parte noroiul, apoi pământul întărit, apoi să spargi stânca și, în cele din urmă, vei avea surpriza să găsești adevărată comoară. Trebuie doar să te ,,prefaci” că ești puternică și sigură pe tine suficient de mult cât să începi s-o crezi și tu.

CONCENTREAZĂ-TE PE CEILALȚI

Principala problemă pe care o vei întâmpina odată ce vei începe să te ,,prefaci” că ești exact persoana care îți dorești să fii? Vocea care-ți răsună în ureche. Da, acel glas interior iritant care-ți va repeta la fiecare pas: ,,Ce crezi că faci?”, ,,Ai înnebunit?”, ,,Crezi că lumea nu-și dă seama cât de speriată ești?”, ,,Cât ai de gând să te mai faci de râs?”, ,,Doamne ce penibilă ești”…și câte și mai câte. Nu-ți voi spune să asculți casete motivaționale și să repeți afirmații în oglindă în fiecare dimineață, pentru că remediul este mult mai simplu: concentrează-te pe ceilalți.

Când intri într-o încăpere și simți toți ochii ațintiți asupra ta, gândurile ți se învârt ca morișca prin minte: ,,cum îmi stă părul?”, ,,oare rochia cade bine?”, ,,dacă-mi iese burta în evidență?”, ,,sper că nu atârnă cumva o etichetă”, ,,mă strânge pantalonul, știam eu că m-am îngrășat, fir-ar să fie!”. Apasă pe butonul de ,,mute” și scapă de vocea enervantă analizându-i pe cei din jur și reacționând la gesturile lor. Privește ținutele doamnelor, complimentează-le (sincer!) pe cele care merită, fă-ți loc discret, cu o replică sau o glumă ,,la obiect”, într-o discuție animată, pune multe întrebări interlocutorilor și fii interesată de ei în mod activ.

Uită de șuvița rebelă, de rochia cu care nu ești tocmai împăcată sau de cele două kilograme în plus pe care simți că le-ai depozitat exact unde nu trebuia și acordă atenția cuvenită celor din jur. Arată-i fiecărui om cu care vorbești că este important pentru tine și că persoana lui te interesează măcar puțin. Unul dintre cele mai importante adevăruri pe care le-am învățat în 26 de ani de viață sună cam așa: ,,Nu contează cine ești tu, contează mai mult cine sunt eu atunci când sunt cu tine”. A spus-o Garcia Marquez și orice lider de opinie i-ar da dreptate.

DEFINEȘTE-ȚI SPAȚIUL

Conform lui Ronald Riggio, doctor în leadership și psihologia organizațiilor la Clermont McKenna College, charisma are trei coordonate esențiale: expresivitatea, înțeleasă ca talentul de a intra ușor în dialog cu cei din jur; controlul, respectiv abilitatea de a te mula pe atmosfera și feelingul dintr-un grup și, respectiv, sensibilitatea: talentul de a-i asculta și înțelege pe cei din jur. ,,Charisma înseamnă să detectezi starea de spirit a celor din jur și să știi să ți-o exprimi și pe a ta”, rezumă Riggio. Altfel spus: faptul că te concentrezi pe emoțiile și dorințele celor din jur nu înseamnă că nu trebuie să le dezvălui în mod explicit și pe ale tale. Principalul pas: trasează-ți teritoriul și explorează-l centimetru cu centimetru.

Când cineva îți pătrunde prea adânc în spațiul personal – prin insistență excesivă, atitudine ofensivă sau chiar grobianism – nu te purta defensiv ci dă-i o replică scurtă și la obiect și treci mai departe. Când atitudinea celor din jur ne afectează grav și devenim chiar ușor agresivi, verdictul este evident: lipsă de siguranță de sine, o trăsătură incompatibilă cu ideea de ,,charismă”. Privește-i și pe liderii de peste Ocean și inspiră-te din eleganța cu care parează acuzațiile, huduielile sau vorbele urâte urlate de adversari în urechile lor. Nu par niciodată să-și piardă cumpătul, iar aceasta este lecția pe care trebuie să ți-o însușești și tu. Indiferent cât de tare se întețesc atacurile, invidiile și răutățile la adresa ta, atitudinea ta demnă și calmă trebuie să exprime răspicat un singur lucru: ,,Știu cine sunt și cât valorez, așa că nu mă interesează părerea voastră despre mine”.

Acest articol a fost semnat de Diana-Florina Cosmin în cadrul rubricii ,,Cosmo Exclusiv” din numărul din februarie 2011 al revistei Cosmopolitan.

www.cosmopolitan.ro

Acest articol a fost postat in Articole, Cosmopolitan, Lifestyle. Adauga in Bookmark acest link. Urmareste comentariile noi cu RSS feed pentru acest articol. Adauga un comentariu sau lasa un trackback: Trackback URL.

Un comentariu

  1. primarul
    Postat martie 6, 2011 la 7:02 pm | Permalink

    Nici nu stiu cum sa ma adresez: ducesa sau poate alteta (daca iti privesc fotografiile), dar oricum ar fi, esti un om frumos si de admirat! Chiar daca poate trecem unul pe langa altul, chiar daca nu ne cunoastem, voiam sa sti ca esti cu adevarat un om de admirat!
    Imi place siteul!

Lasa un comentariu

Adresa de email nu este niciodata publicata sau transmisa unor terte persoane. Required fields are marked *

*
*

Puteti folosi urmatoarele etichete si atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>